BMW: nooit M-model met voorwielaandrijving

De huistuners van de Duitse merken zijn de afgelopen jaren aardig aan het uitbreiden. BMW's M-modellen zijn niet meer op twee handen te tellen en zelfs SUV's dragen het bekende M-logo. Maar het merk stelt wel een belangrijke grens.

BMW heeft met de 2 Serie Gran Tourer ook de eerste stappen gezet in de wereld van voorwielaangedreven auto's en daar zal het niet bij blijven. Je zou bijna denken dat het een kwestie van tijd is voordat het eerste M-model verschijnt met voorwielaandrijving. Een apocalyptisch toekomstbeeld voor menig BMW-fanaat.

M's vicepresident Dirk Hacker stelt de fanboys nu gerust. Nein, er komt geen voorwielaangedreven BMW M. Beloofd! Pinky swear! "Je moet de auto kunnen voelen door de besturing en de pedalen. Momenteel is daar nog geen oplossing voor met voorwielaandrijving." Gelukkig maar. 

Hacker brengt echter niet alleen goed nieuws. De liefhebbers van schakelen met een pookje gaan het zwaar krijgen in de toekomst. De BMW-baas moet toegeven dat de M2 het boven verwachting goed doet en dat in dit model de handbak een populaire optie is. "De M2 scoort ongeveer 40-50 procent boven verwachting op het gebied van verkoop, waarbij bijna de helft van de kopers een handbak aanvinkt." Toch is dat een klein lichtpuntje in de verder duistere toekomst van het zelf schakelen. De M2 is waarschijnlijk het laatste M-model dat een handbak krijgt. "Ik hou heel veel van handgeschakelde versnellingsbakken, maar de interesse van kopers in andere auto's dan de M2 blijft dalen. Het is een feit dat de automaat met dubbele koppeling betere prestaties en minder verbruik oplevert."

Die andere hit onder fans, achterwielaandrijving, blijft voorlopig nog wel gehandhaafd in meerdere modellen. De nieuwe M5 is weliswaar overgestapt op het verdelen van het vermogen over vier wielen, maar dat wil niet zeggen dat de M3/M4 zullen volgen. "We zullen het vermogen van deze modellen opvoeren, maar we willen niet het gewicht laten stijgen."