Het schandaal kwam begin deze maand al aan het licht, maar blijkt nu serieuzer te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. In sommige gevallen was het personeel dat de kwaliteitscontroles uitvoerde niet daarvoor bevoegd en daarnaast had Nissan kopieën van officiële stempels in omloop om goedkeuringen mee te bekrachtigen.
De keuringssjoemel heeft serieuze gevolgen voor de autobouwer. De complete productie in de Japanse fabrieken moet twee weken stilgelegd worden om de inspectielijnen opnieuw in te richten. Daarnaast moeten de faciliteiten ook meer werknemers aannemen om de controles uit te voeren.
De auto's die tijdens de slechte controles zijn gebouwd moeten nogmaals aan een inspectie worden onderworpen. Dat betekent dat Nissan in Japan liefst 1,16 miljoen auto's terugroept. Auto's die in Japan zijn gebouwd, maar in andere landen zijn verkocht worden niet teruggeroepen, omdat de inspectie alleen verplicht is voor producten die in Japan op de markt komen.
Al deze aangekondigde maatregelen zorgen ervoor dat dit incident een prijzig foutje is voor het concern. De productiestop en de terugroepactie kosten Nissan naar verwachting rond de 190 miljoen euro. Een duur grapje en het laatste woord zal hier nog niet over gesproken zijn. Wij zijn niet verbaasd als een paar fabriekschefs op zoek moeten naar een andere baan.