484 km/u! Hennessey presenteert snelste auto ter wereld

De strijd om het ultieme snelheidsrecord voor productieauto's is losgebarsten nu het Amerikaanse Hennessey de nieuwe Venom F5 heeft gepresenteerd. Deze bruut is goed voor 1.600 pk en een bijna onwerkelijke topsnelheid van 484 km/u.

Hennessey Performance doorbreekt als eerste autofabrikant de magische grens van 300 mijl per uur (482,8 km/u), wat voor de Amerikanen die deze prehistorische snelheidsaanduiding nog gebruiken een enorme mijlpaal is.

De Texanen hebben deze indrukwekkende snelheid behaald met hun nieuwe Venom F5, wat de opvolger is van de Venom GT. De nieuwe hypercar is een stuk aerodynamischer gemaakt dan zijn voorganger, zodat hij makkelijker door de lucht klieft. Hierdoor is er minder vermogen nodig om hoge snelheden te halen. Nou ja, relatief gezien dan, want de F5 perst liefst 1.622 pk en 1.763 Nm uit zijn 7,4 liter twinturbo V8 om deze indrukwekkende topsnelheid te halen. 

Officieel heeft Hennessey nog geen snelheidsrecord neergezet, maar volgens de cijfers van Hennessey is de auto in staat prestaties neer te zetten waardoor we onze definitie van snel moeten gaan bijstellen. De sprint van 0 naar 300 km/u zou minder dan 10 seconden duren en de 400 km/u zou in minder dan 20 tellen bereikt worden. Ter vergelijking: de Bugatti Chiron doet de 0-400 in 32,6 seconden en de Koenigsegg Agera RS in 26,88 seconden. 

De rijken die simpelweg zo snel mogelijk in een rechte lijn willen reizen kunnen zich melden bij Hennessey. Het Texaanse bedrijf bouwt slechts 24 exemplaren van dit monster en de prijs begint bij 1,6 miljoen dollar (1,37 milj euro), maar kan gerust met een paar ton oplopen als je op de optielijst gaat vinken. Mochten er meer dan 24 gegadigden zijn, dan kiest CEO John Hennessey zelf welke klanten een exemplaar mogen kopen. De eerste moet in 2019 geleverd worden. 

Bugatti verliest de afgelopen maand links en rechts records. Eerder verbrak Koenigsegg al de sprint van 0 naar 400 km/u en weer terug. Bugatti had dat record met de Chiron in september op 41,96 seconden gezet, maar de Zweden doken daar nog geen maand later onderdoor door hetzelfde trucje met een Agera RS in 36,44 seconden te klaren. Nu lijkt Bugatti dus ook het prestigieuze record voor snelste productieauto te verliezen, maar het merk heeft nog een kans om terug te slaan. De nieuwe Chiron heeft ook nog geen recordpoging gedaan en kan de Hennessey nog verslaan. Volgend jaar gaan we zien of Bugatti de kroon pakt of dat het kleine Amerikaanse bedrijf het luxemerk van de grote Volkswagen Group verslaat.