Max Verstappen van P16 naar P3/P4 in GP van Amerika

Max Verstappen laat in Amerika weer even zien waarom hij bekend staat als de inhaalkoning. Hij vertrekt van een treurige zestiende plek, maar vecht zich een race lang terug. Het levert hem een P3 op, die helaas wordt afgepakt.

Het absolute hoogtepunt van de race is de laatste ronde. Max Verstappen heeft net Valtteri Bottas ingehaald en heeft Kimi Raikkonen in het vizier. Kimi heeft slechtere banden, maar rijdt meer dan een seconde voor. Max weet niet alleen het gat te dichten en grijpt dan zijn kans. Op het moment dat iedereen denkt dat het niet meer kan, zet hij hem naast Kimi in de binnenbocht en haalt hij Raikkonen in. 

Iedereen is euforisch, behalve de wedstrijdleiding. Die meent dat Max bij zijn inhaalactie met vier wielen buiten de baan was en deelt daarom een straf uit van vijf seconden uit aan de Nederland. Hierdoor valt hij in het klassement terug naar de vierde plek en mag Raikkonen toch naar het podium. 

Bekijk hieronder de laatste ronde + inhaalactie van Max

Lewis Hamilton start van pole heeft weer een toprace. Sebastian Vettel haalt hem weliswaar in de eerste bocht in, maar na zes ronden zet de Brit dit foutje met een strakke inhaalactie weer recht. Daarna kan Vettel niet bijblijven en rijdt Hamilton de rest van de race (met uitzondering van de pitstops) aan de leiding. In zijn geliefde Amerika pakt Hamilton wederom een overwinning, maar het kampioenschap is nog niet binnen. Vettel eindigt op P2, waardoor de strijd om de titel nog een Grand Prix langer duurt.

Lewis Hamilton is weliswaar nog niet zeker van de rijderstitel, maar Mercedes pakt wel het constructeurskampioenschap. Met 575 punten is het team niet meer in te halen door Ferrari (428 punten) en Red Bull Racing (315 punten) in de laatste drie races. Het is het vierde jaar op rij dat Mercedes deze titel in de wacht sleept en dat bewijst de dominantie van het Duitse merk de afgelopen jaren.

De motorpech treft deze keer de andere kant van de Red Bull-garage. Daniel Ricciardo ziet na zestien ronden plots zijn complete auto uitvallen. Drie ronden na zijn pitstop besluit de motor ermee te stoppen en eindigt hij langs de baan. Dat betekent ook dat de Australiër voor de volgende race onderdelen moet vervangen en dat betekent gridstraffen in Mexico. 

In andere Renault-motornieuws: Hulkenberg stopt al na vier ronden met motorproblemen. De betrouwbaarheid van Renault is duidelijk nog niet optimaal.

Update. Jos is er duidelijk over.