Meer files kosten ons nog meer miljarden

De komende jaren zal het aantal uren stilstaan in de file in Nederland alleen maar groeien, daar kunnen alle nieuwe rijstroken en wegen niets aan veranderen. Volgens het ministerie van Infrastructuur kost het linksom of rechtsom miljarden.

Het bouwen van nieuwe wegen en spoorlijnen kost miljarden, maar het niet bouwen van die infrastructuur kost de samenleving ook bakken vol met geld. De groei van het aantal files en filekilometers kost Nederland jaarlijks tot 3,7 miljard euro.

Als het slecht gaat met de economie dan neemt het aantal files meteen af, daarom konden we de afgelopen jaren best wel aardig doorrijden op de Nederlandse wegen. Nu alle economische signalen weer groen licht geven is er meer geld en wordt er meteen massaal naar de auto gegrepen. Gevolg: de files nemen toe. In het komende jaar mag je op een groei van het aantal files met 1,7 procent rekenen. De jaren erna zal het wat afnemen, maar is er nog steeds een toename met 1,2 procent.

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur geldt ook in de file: "tijd is geld." De statistische rekenaars hebben dat niet alleen voor bedrijven uitgerekend maar berekenden ook de kosten in omrijden en stilstaan voor 'gewone mensen'.

De reistijd kan in de komende vijf jaar met 28 procent gaan toenemen door de drukte op de wegen. Dat kan niet worden opgevangen door gewoon meer stroken asfalt neer te leggen. De onderzoekers denken dat de problemen pas echt op te lossen zijn als zelfrijdende auto's en dergelijke de boel van ons gaan overnemen. 

Bijna zestig procent van alle reiskilometers wordt nu gemaakt met de auto, terwijl de trein maar dertien procent voor zijn rekening nam. Maar als we jaarlijks toch bijna vier miljard euro gaan weggooien aan in files staan, kunnen we daar dan niet beter extra metrolijnen en dergelijke van kopen? Die dingen zijn duur, maar ze leveren meer op dan stilstaan in de file.