Er zijn namelijk twee trends in de autowereld waar geen automaker meer onderuit komt: Sports Utility Vehicles (bron) en tweekleurige carrosserieën (bron). Niet geheel toevallig beide op de Seat Arona van toepassing. We kijken hier niet naar een hip modeverschijnsel voor trendgevoelige automobilisten. De SUV is massaal in zwang geraakt door het wegvallen van het tokkie-element. De brandstofdorstigheid is weg en ze hebben niet langer het formaat van een buurthuis.
Zeker het B-segment stroomt over met bolhoeden: van de Citroën C4 Cactus, Renault Captur, Fiat 500X, Peugeot 2008, Ford EcoSport tot de Audi Q2. En dit najaar voegt Seat daar de Arona aan toe.
Deze zomer kregen we de eerste beelden van de Arona te zien in Seat's thuishaven, Barcelona. We zijn terug in Catalonië (gevarengeld!) om bergwegen rond Sitges te bedwingen met de Seat. Verhoogde B-segmenters hebben doorgaans weinig te zoeken op speelse lappen asfalt, maar Seat verzekert ons dat de Arona - geschoeid op het onderstel van de Ibiza - het aankan. En de voordelen van het MQB AO-platform worden na een paar keer goed de bocht om snel duidelijk. Dit rijdt als een Seat: sportief, zonder dat er al te veel vullingen lostrillen.
We wilden, informatief en consumentgericht als we zijn, met de 115 pk sterke 1.0-versie op stap, de veruit populairste motorvariant in Nederland, maar gelukkig helaas stond enkel de 1.5 viercilinder met 150 pk en een handbak (6v) op ons te wachten. In FR-uitvoering, met alle toeters & bumpers, en voorzien van een set sportstoelen met hoge wang. Niet de versie die u straks gaat (privé)leasen, maar soit.
Met het optionele Dual Ride-onderstel zijn de rij-instellingen aan te passen, van Eco naar Normaal naar Sport, maar echt groot zijn de onderlinge verschillen niet. In Sport-modus staan de dempers iets harder en reageren stuur + gaspedaal een fractie directer. Geen optie om bovenaan het wenslijstje te zetten dus. In de normaalstand rijdt zo'n auto het meest allround, en als u echt sportief wilt hoeken, shopt u sowieso al niet in deze klasse. Wat ons overigens deze keer opviel is dat het interieurgeluid ook op de meest brakke wegen van Catalonië zeer gering is. Iets waar voorheen nog wel eens een verschilletje zal in vergelijking met concerngenoten Skoda en Volkswagen.
De Seat Arona staat vanzelfsprekend hoger op zijn wielen dan de Ibiza, waardoor er een bodemspeling van 19 cm ontstaat. De carrosserie, met aan de linker- en rechterkant van de flank een scherpe vouw, wordt bij de raampartij onderbroken door een chroomlijst, waarboven de tweede kleur van de auto begint: te verkrijgen in zwart, oranje, grijs of gewoon in de carrosseriekleur. (Seat zegt overigens dat 80 procent van de Arona's met een tweekleurige koets de fabriek verlaat.) De wielkasten dragen zwarte plastic randen, maar die zijn niet overdadig groot uitgevallen. Gelukkig maar, anders zou men nog offroad-aspiraties gaan verwachten.
Interieur-technisch is het een Ibiza. Een 8-inch scherm in het midden, omringd door een strakke vormgeving en natuurlijk Apple CarPlay en Android Auto. Waar vroeger nog wel eens een fatsoenlijke asbak zat, ligt nu een laadmatje om je smartphone inductief op te laden, met daarboven twee USB-aansluitingen. De Arona begint bij 22 mille voor de 95 pk sterke 1.0 TSI Style Launch Edition. Wilt u hem met 115 pk (antwoord: ja) dan komt er vier mille bij. Daarmee zet Seat een flinke auto neer, maar laat u niet misleiden door het Ibiza-onderstel. De Arona is een stuk groter en volwassener uitgevallen, en zo rijdt 'ie ook.
Bekijk hieronder de video over de Seat Arona: