Singapore zet mes in autobezit: geen nieuwe voertuigen erbij

Inwoners van Singapore die graag een auto willen hebben doen er goed aan deze voor februari 2018 aan te schaffen. Het land De stadstaat is vol en dus wordt heel rigoureus het aantal nieuwe auto's beknot.

Singapore heeft met 600.000 auto's, trucks en motorfietsen op 5,6 miljoen inwoners al een extreem laag autobezit (ter vergelijking: Nederland heeft op 17 miljoen inwoners ruim 8 miljoen auto's, en dan hebben we de andere voertuigen nog niet eens meegeteld) en dit heeft een goede reden: de stadstaat heeft nog geen 720 km² aan oppervlakte, dus ruimte is schaars. De regering geeft aan dat al 12% van de oppervlakte door wegen bezet wordt en dat het onwenselijk is dit verder uit te breiden. Daarom gaat het groeipercentage van personenauto's en motorfietsen van 0,25% naar 0% (aankondiging).

In de praktijk betekent dit dat vanaf februari 2018 alleen nog maar auto's ingeruild mogen worden, waarbij de oude naar het buitenland verscheept moet worden. Wie er komt wonen en graag een eigen auto wil, die heeft pech. In 2020 wordt het beleid opnieuw onder de loep genomen. In de tussentijd worden er extra middelen (en dan praten we over vele miljarden) in het -reeds voortreffelijke- openbaar vervoer gestoken. Bovendien wordt er nu al in de stadstaat gereden met autonome taxi's.

Nu vragen we ons ook af wat je -behalve uit statusoverwegingen- in Singapore met een auto moet. Het OV is goedkoop en goed dekkend. Het enige nadeel is dat de metro er wat vroeg mee ophoudt, maar dan zijn er altijd nog taxi's. Verder kan je er geen kant op met je auto, behalve naar het noorden, richting Maleisië. Maar wie bijvoorbeeld Kuala Lumpur wil bezoeken kan ook de bus of trein pakken, dat duurt in beide gevallen een uurtje of vijf.

Voor zover de markt zijn werk nog niet doet, helpt de overheid een handje met astronomische belastingen op autobezit. Wie in Singapore een eigen auto wil moet diep in de buidel tasten. En dan bedoelen we ook echt Marianentrog-diep: Volgens de meest recente prijslijsten kost een nieuwe Toyota Prius er momenteel S$129.988 (€81.250), en dat is dankzij een eco-korting van S$30.000 omdat deze zo zuinig is. Voor een BMW 520i sedan betaal je S$266.800 (€166.800).

Daarnaast kost het recht op een auto je nog eens tienduizenden dollars, en dan hebben we de kosten van een parkeerplekje nog niet eens aangestipt. U raadt het al: die zijn ook astronomisch hoog.