Kalashnikov stapt op elektrische motoren

Het merk Kalashnikov is natuurlijk voornamelijk bekend van de AK-47 waarvan miljoenen exemplaren dood en verderf vrede brengen over de hele wereld. De Russen willen het brengen steeds letterlijker doen, met mobiliteitsoplossingen, zoals een motorfiets.

Het illustere machinegeweer Автомат Калашникова 1947, beter bekend als de AK-47, dankt zijn enorme populariteit onder wapenzwaaiers aan het extreem simpele ontwerp. Door de low-tech werkt het ding altijd en is het voor de grootste prutsers nog kinderspel om het apparaat weer aan het vuren te krijgen. Die filosofie willen de makers nu ook naar de weg (en de lucht)  brengen.

Kalashnikov heeft een elektrische motorfiets bedacht die eigenlijk nergens in uitblinkt, behalve in bruikbaarheid. Het design is niet opzienbarend, gewoon een soort jaren negentig crossmotor. Ook de techniek geeft niets weg alsof er iets afwijkt van een gewone opgevoerde Honda MT. Kettingaandrijving en grote wielen, dat werk. Toch zit er geen verbrandingsmotor tussen de benen van de bestuurder van deze IZH motor, hij rijdt op een elektromotor en een batterijpakket.

De motor zit in het frame en niet moeizaam verstopt in het achterwiel, dat maakt hem ongetwijfeld makkelijker te repareren. Het geheel levert een schamele 20 pk en de batterij zorgt voor een range van 150 kilometer. Maar dat is genoeg voor de doorsnee parade-agent.

De Moskouse politie heeft al 50 exemplaren besteld voor tijdens het WK voetbal in 2018 (u weet wel), maar de motoren komen ook in dienst bij de boswachterij.