BMW: hypercar mogelijk, maar doen we niet

Stel je een hypercar van BMW voor. Een almachtig pk-monster waarmee ze de strijd aan gaan met de Mercedes Project One en waarvan posters jarenlang de slaapkamermuren van jongetjes bekleden. BMW kan hem maken, maar wil het niet.

De strijd in het absolute topsegment is een nieuwe fase ingegaan met hypercars van Aston Martin en Mercedes. BMW claimt nu dat ze zonder twijfel een hypercar kunnen bouwen die de strijd aan kan met deze nieuwe generatie superspeeltjes. "We willen graag een standalone model en we kunnen het ook bouwen", zo reageert BMW M's vicepresident Dirk Hacker op de hypercar van de concurrent met de ster. Er is alleen een dikke 'maar'. "Momenteel vraagt de markt er niet om."

BMW geeft de M-afdeling geen toestemming om aan dit project te beginnen. "Als bedrijf zijn we om eerlijk te zijn meer gefocust op de toekomstige vorm van mobiliteit en digitalisering dan het bouwen van een hypercar. Maar als de beslissing om een super sportauto te maken er komt, dan hebben we de mogelijkheden om dat te doen."

Voorlopig kunnen we dus alleen maar dromen van een hypercar van BMW. Het argument dat de markt er niet om vraagt lijkt daarbij een lege huls. Als je kijkt hoe snel de Aston Martin Valkyrie en Mercedes Project One waren uitverkocht, kunnen we niet anders dan concluderen dat de hypercars als warme broodjes over de toonbank gaan. BMW heeft een grote schare fans, dus dat verkopen moet geen probleem zijn. 

Nee, de problemen van BMW zullen waarschijnlijk met de benodigde investeringen te maken hebben, zowel in geld als in tijd. De ontwikkeling van een hypercar kost veel geld, maar vooral heel veel tijd. Een deel van de kosten verdien je terug met de verkoop van de auto's en de enorme mediawaarde die dat oplevert. Maar iedere specialist die je laat werken aan dit project kan je niet inzetten bij het ontwikkelen van elektrische of zelfrijdende auto's. Twee onderwerpen die momenteel prioriteit hebben bij vrijwel alle merken. Dit is jammer, aangezien BMW met zijn M-modellen een bijzonder sportief imago najaagt, maar op de i8 na niet in de supercartop is te vinden. 

“As a company, we are more focused on future mobility than digitisation  than building a hypercar, to be honest, but if we came to the decision  to do a super sportscar, then we could do that.”