Horner: Supersnelle straf Verstappen door gedoe in Mexico

De tijdstraf voor de inhaalactie van Max Verstappen op Kimi Raikkonen kwam wel erg snel. Volgens Red Bull Racing teambaas Christian Horner heeft dat alles te maken met het steeds veranderende podium na de GP van Mexico in 2016.

Ineens waren de Stewards supersnel met het bestraffen van een beweging van een coureur. Max Verstappen was nog nauwelijks uitgestapt of de juryleden hadden hun straf al klaar. Het ging allemaal zo snel dat het een paar minuten duurde voordat Max uit de wachtruimte getrokken kon worden.

Een situatie die we eerder zagen in Mexico in 2016, toen werd Sebastian Vettel op Verstappens plaats gehuldigd. Later stelden de Stewards de uitslag nog eens bij, waardoor Daniel Ricciardo de beker van Vettel mocht overnemen. Volgens Christian Horner wilde de FIA die farce voorkomen, maar hebben ze nu zo snel geoordeeld dat er niemand gehoord is. Wellicht had Verstappen kunnen verklaren dat hij dacht dat Raikkonen hem van de baan wilde drukken. Zo'n verklaring kan meegenomen worden in het eindoordeel, maar dan moet er wel om gevraagd zijn. Nu was de beslissing al genomen en definitief geworden voordat Red Bull Racing en Max ergens van wisten.

Horner zei erover tegen Motorsport: “I think they [de stewards] were desperate to get the right people on the podium, but then they jumped to a conclusion without considering all of the facts." Volgens Max' teamchef was er juist afgesproken om dat voortaan te voorkomen. De nu gekozen uitwerking heeft een mislukte uitreiking dan wel voorkomen, maar het resultaat is alsnog onbevredigend.

Overigens vindt Horner dat Verstappen zich keurig gedroeg ondanks zijn aftocht uit de wachtruimte. Dat de Limburger vlak daarna een van de Stewards uitmaakte voor 'mongool' en 'idiot' moet ook kunnen: "I think that he has the right to express himself. In any sport, emotions run high and that is part of what sport is. If he said he was happy with that decision, I would be amazed."