Toyota-baas verklaart de diesel dood

Toyota heeft een heleboel sterke punten, maar een goede dieselmotor maken is hier niet één van. Bijna alle blokken worden door BMW geleverd, doch het ziet ernaar uit dat de Duitsers in de toekomst nog weinig doorzetten naar de Japanners.

Het was een slimme deal, in 2011: BMW en Toyota gingen samenwerken op gebied van elektrificering, inclusief het gezamenlijk ontwikkelen van lithium-ion technologie. Als side deal maakten de rammelende D4-D's van Toyota plaats voor boterzachte Bimmerblokken. Toyota heeft ook nooit iets met diesel gehad, het wilde alleen de zakelijke markt in Europa niet nodeloos verspelen. 

Als je echter kijkt naar hoeveel diesels er nog verkocht worden binnen Toyota, dan is dit aantal schrikbarend laag. Afgezien van een enkele Land Cruiser is in de segmenten met veel volume de vraag naar Toyota's zwaar teruggelopen. Wie koopt er tegenwoordig nog een Avensis, laat staan een dieselversie hiervan? Of de Auris? Vroeger werd de markt overspoeld met Corolla'tjes (de voorloper van de Auris), tegenwoordig moet Toyota het toch vooral van de Yarisjes, Aygootjes, en de nieuwe C-HR hebben. Alle drie modellen die je (op onze markt althans) niet eens met een dieselmotor kunt kopen. De focus van het concern ligt al twee decennia op hybridisering, Toyota stapte al van de diesel af toen de Duitse fabrikanten van mening waren dat het potentieel van de zelfontbrander nog niet volledig benut was.

In dat licht zijn de uitspraken van Toyota’s executive vice-president en voorzitter van Toyota Motor Europa Didier Leroy tegenover AutoExpress niet heel vreemd. Rond de Tokyo Motor Show zegt Leroy - “My personal opinion - and this is my personal opinion - is no, we’ll not launch another diesel car”. Het mag duidelijk zijn dat de redacteur er absoluut bij moest zeggen dat het om een eigen mening gaat, maar het is wel een mening van iemand die erg hoog in de boom zit bij Toyota. Sterker nog: Leroy is de hoogste niet-Japanner binnen het bedrijf. 

Voor de toekomst gokt Toyota op meerdere paarden. Momenteel is de verbrandingsmotor wereldwijd nog dominant, maar het aantal alternatieve aandrijvingen stijgt hard. Vanaf 2025 moet deze stijging nog een extra impuls krijgen om daarna geleidelijk af te zwakken totdat in 2040-50 verzadiging is bereikt en geen enkele auto meer alleen op een verbrandingsmotor rijdt. 

Opvallend is wel dat de plannen die op bovenstaande foto worden getoond (credit: Mat Watson) veel pluriformer zijn dan bij veel Europese concurrenten. In het laatste geval gaat de verwachting uit dat de gehele vloot elektrisch wordt, Toyota reserveert nog een zeer aanzienlijk aandeel - toch zeker 60 procent op de lange termijn - voor de hybride (al dan niet plug-in). Het overige aandeel wordt door zowel elektrische- als waterstofauto's ingenomen.  

Update. De officieel officiële bevestiging is er: Toyota stopt met diesel.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f106447046e6', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });