Apple-oprichter: Tesla is te gehypet

We snappen dat Tesla veel aandacht krijgt voor een merk dat relatief weinig auto's bouwt. Maar als Apple-medeoprichters zeggen dat Tesla te gehypet is, klinkt toch een beetje als 'wij van WC-eend vinden dat de rest te veel aan zelfpromotie doet'.

"Er is een te grote hype rond Tesla." Het is Steve Wozniak die deze uitspraak heeft gedaan. De man die aan de wieg stond van één van de meest succesvolle, maar ook zeker meest gehypete, elektronicamerken ter wereld: Apple. 

De inmiddels 67-jarige Wozniak werd gevraagd naar zijn mening over het Amerikaanse automerk en die blijkt niet mals te zijn. Niet alleen vindt Steve de hype rond het merk te groot, ook is hij kritisch op toezeggingen van Tesla-baas Elon Musk. "Als Tesla zegt dat iets gaat gebeuren, reken er dan niet te hard op." 

Volgens Wozniak heeft Tesla te grote beloftes gemaakt rond zelfrijdende auto's en levert dat nu gevaarlijke situaties op doordat mensen hun Autopilot meer vertrouwen dan goed voor ze is. "Tesla heeft mensen aangepraat dat ze auto's hebben die compleet zelfstandig rijden, en dat is niet waar. Dus ze hebben ons bedrogen", concludeert de voormalig Apple-grootheid. 

Wozniak weet waar hij het over heeft, want hij heeft zelf ook een Tesla. Hij is alleen niet altijd onder de indruk van de auto. "Als ik in mijn Tesla rijd, kom ik telkens weer ongewone situaties tegen waar geen enkel mens, dom of slim, een probleem mee heeft, maar de Tesla wel", vertelt hij. "Gaat de Tesla ooit dingen als een rood stoplicht of stopborden kunnen detecteren?"

Het mag duidelijk zijn dat Wozniak het nodige heeft aan te merken op het autoprojectje van Musk, maar dat wil niet zeggen dat hij alleen maar negatief is over het merk. Hij prijst Tesla voor het mainstream maken van de elektrische auto. "Tesla heeft iets gedaan dat heel belangrijk voor me is. De overstap van brandstofauto's naar elektrische auto's is een onderdeel van onze schone formule."