Bernie Ecclestone: FIA = Ferrari International Assistance

Oud-F1-baas Bernie Ecclestone zegt dat hij samen met de voormalige FIA-baas Max Mosley jarenlang Ferrari heeft geholpen. Het is volgens hem ontzettend belangrijk dat de Italianen succes hebben omdat het beter voor de Formule 1 is.

De laatste paar weken laat Bernie Ecclestone weer wat van zich horen in de Formule 1. Zoals altijd betekenen de uitspraken van de kleine (afgezette) dictator dat er wat vuurwerk is. Nu gaat het over de door Bernie vermoede verbanden tussen Ferrari en Mercedes, maar nog belangrijker: zijn stelling dat de FIA Ferrari jarenlang hielp.

Het is bekend dat Ecclestone een zwak heeft voor het Italiaanse team, daarvan getuigt ook de enorme bonus die de Scuderia Ferrari ieder jaar vangt voor het enkele feit dat ze zich inschrijven voor de races: "A season won by Ferrari is more valuable than a season won by others." De Britse oud-opperbaas stelt dat het belangrijk voor Mercedes is dat Ferrari goed genoeg is om er een wedstrijd van te maken. Als je nipt wint van Ferrari dan heb je daar veel meer aan dan dat je ze volledig inmaakt, daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze mee kunnen doen.

De internationale autosportfederatie FIA zorgde er jarenlang voor dat Ferrari een voordeel had. "Helping Ferrari has always been the smartest thing to do," aldus Ecclestone. "And it always has always been done through the technical regulations." Volgens Bernie deed Charlie Whiting nooit mee aan die bevoordeling van bepaalde teams, zo trok hij volgens hem ook geen Engelse teams voor. Bernie en FIA-baas Max Mosley trokken Ferrari wel voor: "Max has often helped Ferrari. And I too. We all wanted the Ferrari to win."

Opvallende bekentenissen van de hoogbejaarde miljardair. En het zet de beslissing van de Stewards aan het eind van de Amerikaanse Grand Prix weer even in een ander licht. 

Mercedes heeft dat volgens Bernie gedaan: "In this case, no one can know except the one who did... Certainly at one point a hand with the engine was there." En ja, het is waar dat de motor van Ferrari het dit jaar een stuk beter doet dan in de afgelopen seizoen.

Red Bull Racing teambaas Christian Horner is het niet helemaal eens met de visie van Ecclestone, al ziet de Brit wel dat de twee teams nogal naar elkaar toe zijn getrokken. Op vergaderingen stemmen ze altijd voor elkaar voorstellen en vaak brengen ze ook gezamenlijk nieuwe ideeën naar voren.