Max Verstappen kwalificeert als tweede in Mexico

Het zag er lange tijd naar uit dat Max Verstappen zijn eerste pole position zou pakken in de kwalificatie voor de GP van Mexico. In de laatste ronde rijdt Sebastian Vettel echter 86 duizendsten sneller dan de Nederlander. Hamilton start op de derde plaats.

Bekijk hieronder het slot van de kwali:

De Red Bulls zijn snel op het circuit Hermanos Rodríguez dus een pole position voor Max Verstappen of Daniel Ricciardo hangt in de lucht. Pierre Gasly lijkt niet mee te gaan doen met de kwalificatie, hij moest een nieuwe MGU-H  monteren en zal waarschijnlijk toch helemaal achteraan starten.

In de eerste sessie laten de McLarens zien dat ze steeds meer snelheid in huis hebben. Uiteindelijk gaat de snelste tijd in de eerste ronde naar Hamilton, gevolgd door Bottas en Verstappen. De twee kwalificatieronde is een prooi voor Max Verstappen, die een verschroeiende tijd zet in een baanrecord. Vettel rijdt een tweede tijd, maar hij is meer dan drie tienden minder snel dan Max.

Ook in de derde sessie is de Limburger ontzettend snel. Zijn tijd is bijna een kwartier onaantastbaar, maar in de laatste ronde rijdt Sebastian Vettel een paar duizendsten sneller. Lewis Hamilton komt er niet aan toe en moet morgen genoegen nemen met een plaats op de tweede startrij.

Voor een uitgebreide voorbeschouwing op de Grand Prix van Mexico klik hier.

Onder luid gejuich van het publiek rijdt local boy Sergio "Checo" Perez door het stadiongedeelte van het circuit. Gasly is er aanvankelijk niet bij door een motorprobleem. Fernando Alonso mag sowieso ergens over de evenaar van start, maar rijdt in zijn eerste stint van Q1 een vijfde tijd op maar twee tienden achter Hamilton. Lewis heeft uiteraard de snelste tijd gezet, gevolgd door zijn ploegmaat Bottas. Verstappen rijdt een derde tijd en parkeert zijn wagen weer in de pit omdat dit wel genoeg moet zijn om de volgende sessie te halen. Sainz is aanvankelijk sneller dan Hulkenberg, maar de Duitser pakt zijn teammaat terug. Daarnaast is het opvallend dat Ricciardo maar een achtste tijd zet, uiteraard ruim voldoende om de tweede ronde te halen, maar toch niet helemaal wat je verwacht.

Op het vallen van de vlag zijn de twee McLarens buiten om hun tijd te verbeteren. Vandoorne doet dat en zet een dertiende tijd, terwijl Alonso zich nog dichter bij de top nestelt op 0,192 seconde van Hamilton. Gasly rijdt inderdaad niet en zal, net als de Haas'en en de Saubers, niet meer te zien zijn in de volgende sessie.

Out: ERI, WEG, MAG, GRO, GAS

Bottas en Hamilton rijden zoals altijd als eerste naar buiten in de tweede sessie. De Fin zet eerst een 1:17,161 terwijl zijn landgenoot Raikkonen zich op ruim drie tiende erachter nestelt. Hamilton heeft een beetje rustig aan gedaan in de eerste ronde: hij is negen seconden langzamer. Vettel komt intussen voorbij in een ronderecord 1:17,058, maar Hamilton knalt er meteen 23 duizendsten onderdoor. Op het moment dat Max Verstappen aan zijn eerste snelle ronde bezig is geeft de motor van Brendon Hartleys Toro Rosso de geest. Iedereen moet dus van zijn gas, maar Max rijdt een ronde later een geweldig snelle tijd door een halve seconde onder de tijd van Lewis Hamilton (en Vettel) te rijden in een 1:16,524. De eerste stint van Q2 zit er nu op en iedereen heeft tot nu toe zijn tijd gezet op een Ultrasoftband. Wederom is Daniel Ricciardo niet te vinden in de buurt van de top, de Australiër staat nu op een zesde plaats.

In de tweede run verbetert Hamilton zijn tijd nauwelijks, maar Sebastian Vettel doet dat beter: de Duitser passeert Lewis. De Duitser staat echter nog steeds 0,346 seconde achter Max. De twee McLarens laten het nu liggen en vallen uit, maar dat maakt voor hun start morgen toch niet uit in verband met hun gridstraffen. De twee Williamsen rijden ook niet mee voor de eerste vijf startrijen van morgen.

Out: MAS, STR, HAR, ALO, VAN

De toptien wordt vandaag uitgemaakt door de auto's van Mercedes, Ferrari, Red Bull, Renault en Force India. Max Verstappen kiest ervoor om twee opwarmrondes te rijden voordat hij zijn auto de sporen geeft voor een supersnelle ronde. Hamilton zet een tijd van 1:16,934. Vettel is een tiende sneller maar dan komt Max met een toptijd die nog 0,259 seconde sneller is. Ricciardo heeft voorlopig een vierde tijd, terwijl nu vooral opvalt dat Kimi een achtste tijd heeft, gevolgd door Hulkenberg. Na hun eerste stint kiezen alle rijders ervoor om even de pitbox in te rijden, maar Bottas heeft voorlopig nog geen tijd gezet.

Max rijdt als eerste naar buiten voor de tweede sessie en het is afwachten of de Mercedes van Hamilton nog meer power heeft voor een rondje Hammertime. Max rijdt wederom een extra opwarmronde waarbij hij alleen in de eerste sector zijn auto hard laat gaan. Terwijl hij langzaam rijdt komt vlak voor het stadiongedeelte Bottas voorbij en die claimt last te hebben van Verstappen die een paar centimeter verder naar binnen had kunnen rijden. Het incident wordt na de sessie door de Stewards onderzocht. Met een beetje pech krijgt Verstappen alweer straf van de scheidsrechters van de autobond.

Sebastian Vettel zet intussen zijn auto voor Max Verstappen in een 1:16,488. Helaas voor de Verstappenfans krijgt Max zijn auto niet meer sneller de Ferrari en daarom moet hij genoegen nemen met de tweede startplaats. Op de tweede startij treffen ze morgen de twee auto's van Mercedes, terwijl de derde rij door Raikkonen en Ocon wordt gevuld. Pas daarna treffen we Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg, die zich net voor zijn nieuwe teamgenootje Carlos Sainz heeft gekwalificeerd.