Russen werken aan een vijfpersoons taxi-drone

Een taxi met plek voor vijf personen die je als de Jetsons over al het verkeer heen vliegt en toch compact genoeg is om op een parkeerplaats te staan. Het Russische bedrijf Hoversurf wil het ontwikkelen en ze zijn niet nieuw in droneland.

Normaal gesproken zouden we een dergelijk idee afdoen als een uit de hand gelopen droom van een fantast, maar bij Hoversurf letten we wel op. Dit is tenslotte het bedrijf dat de politie in Dubai van de eerste vliegende motor heeft voorzien, dus ze kunnen wel degelijk wat. 

Het plan draait om een vijfpersoons drone met inklapbare vleugels die opstijgt dankzij liefst 48 kleine turbines. Door niet voor een klein aantal enorme propellers te kiezen, kan het design compact blijven. Als bijkomend voordeel kan de drone blijven vliegen als er een turbine uitvalt. 

De kleine turbines zijn er vooral voor het opstijgen en landen. Eenmaal in de lucht klappen de vleugels uit en wordt de machine aangedreven door vier turbines aan de achterzijde van het voertuig. Dit verbruikt minder energie, waardoor langere afstanden mogelijk zijn. Daarnaast zorgen de vleugels ervoor dat de drone in geval van nood nog naar aarde kan glijden, in plaats van meteen neer te storten. 

Hoversurf snapt dat het vrijwel onmogelijk is om de complete infrastructuur aan te passen voor dit concept en daarom proberen ze het voertuig zoveel mogelijk te integreren in het huidige verkeer. Zo is één van de belangrijke doelen dat de drone met ingeklapte vleugels op een parkeerplaats voor auto's past. Ook moet het vliegding aan een laadpaal voor elektrische auto's opgeladen kunnen worden.

Momenteel bestaat het project nog uit computerschetsen en loze beloften, maar Hoverbike laat weten investeerders te zoeken om een prototype te bouwen en uiteindelijk mogelijk tot productie over te gaan. Gezien de andere projecten van het concern sluiten we niet uit dat Hoverbike één van de weinige bedrijven is die hierin kan slagen. Daarom krijgt het bedrijf slechts twee Mullers op de luchtkastelenschaal voor dit idee.