Amerikanen komen in opstand tegen meer F1 in de USA

De Formule 1 is een prachtig spektakel, maar de Amerikanen willen het vooral niet in hun achtertuin. Op het moment dat Verstappen naar Las Vegas vliegt voor een F1-demo duiken op verschillende plekken protesten tegen de sport op.

De Amerikaanse eigenaren van de Formule 1 zien nog veel groeipotentie in The Land of The Free en willen daarom meer races in de US of A organiseren. Nu moet er alleen nog een locatie worden gevonden en dat is niet makkelijk. Aan beide kanten van het land komen omwonenden van potentiële locaties in opstand. 

Aan de oostkust valt een voorstel om een F1-race in de straten van Miami te houden helemaal verkeerd bij een groep inwoners. Die laten hun ongenoegen blijken in een paginagrote advertentie in de Miami Herald met de kop 'Say No To Formula One Closing Miami Streets'. Het mag duidelijk zijn dat de inwoners vrezen voor een verkeerschaos als de F1 een stratencircuit in de kustplaats komt aanleggen. Zij zien het geld dat de gemeente daarvoor moet uittrekken liever naar andere bestemmingen gaan.

Aan de westkust is het niet veel beter. Plannen om een race te houden in de buurt van Silicon Valley stuiten ook op veel kritiek. Zakenman William Yao wil bij het stadje San Juan Bautista een Motor & Technology Center of Excellence laten bouwen waar ook een compleet nieuw F1-circuit onderdeel van uitmaakt. 

Het dorpje met slechts 1.975 inwoners ziet het niet zitten dat een grote lap pittoresk landbouwgrond wordt omgetoverd in een megaracecomplex waar tienduizenden mensen op af komen. De bewoners zijn daarom een petitie gestart om het plan te dwarsbomen. Het complex zou het uitzicht vervuilen, de infrastructuur overbelasten en de cultuur van het dorp verpesten. Oftewel: oprotten met dat circuit.

Liberty Media gaat het dus nog zwaar krijgen om meerdere locaties in de VS te vinden. Ondertussen gaat de promotie van de sport keihard door. Max Verstappen is onderweg naar Las Vegas om daar een demonstratie te geven met de RB7. Hij zal op de parkeerplaats bij de SEMA beurs een aantal rondjes draaien en de V8 flink laten gillen. Hopelijk kan hij daarmee een beetje F1-liefde in de Amerikanen pompen.