ZUCHT. Formule 1 blijft met 1,6 liter V6 na 2020

Vandaag kwamen FIA en Formule 1 bij elkaar in Parijs om over de motoren voor 2021 en verder te spreken. Het goede nieuws: ze rijden op benzine; het slechte nieuws: het worden geen V12's met 1.000 pk, maar V6'en met turbo.

Verandert er dan helemaal niets na 2020? Zeker wel, ten eerste moeten de motoren simpeler worden dan de exemplaren die nu achter de coureurs liggen. Daarnaast streeft Formule 1 ernaar om meer beleving van de motor naar het publiek te brengen. Daarnaast is het de bedoeling dat de motoren goedkoper worden, zodat ze beter te betalen zijn voor kleinere teams. Een ander gevolg is dat de instap voor nieuwe motorenleveranciers dan lager wordt.

Om de motoren goedkoper te maken wordt het moeilijkste element van de huidige krachtbron gedumpt: de MGU-H. Dit onderdeel wint energie terug uit de uitlaatgassen en slaat het op in de batterijen voor later gebruik, of om het rechtstreeks aan de MGU-K te geven. Die tweede is een motor die de krukas aandrijft en zo extra kracht op de wielen kan loslaten. Bij het remmen werkt de MGU-K juist andersom: hij wekt stroom op door weerstand te bieden aan de achterwielen.

Waar Formule 1 afscheid gaat nemen van de MGU-H, wordt de MGU-K juist groter en sterker. Hieronder een kort overzicht van alle voorgestelde wijzigingen.

  • 1.6 liter V6 Turbo Hybride;
  • Meer toeren moeten zorgen voor meer geluid, dus gaat het toerental met 3.000 omhoog;
  • Voor sommige onderdelen komen voorgeschreven elementen om zo de kosten te beperken.;
  • MGU-H gaat de prullenmand in;
  • MGU-K wordt krachtiger en kan voortaan handmatig bediend worden zodat de energie tactisch kan worden ingezet;
  • Enkele turbo met beperkingen op het gebied van afmeting en gewicht;
  • Er komt een standaardsysteem voor energieopslag en controle-elektronica;
  • Motor, chassis en ophanging moeten voortaan plug and play ondersteunen;
  • Intentie om strenger brandstofgebruik en beperking op aantal brandstoffen in te voeren.

Vooral het idee om ervoor te zorgen dat alle motor, chassis en ophanging uitwisselbaar moet worden is interessant. Daardoor kan een motorleverancier een motor bouwen voor alle klanten, maar dat betekent waarschijnlijk ook dat een klantenteam plotseling van motor kan wisselen en dan niet de hele auto hoeft weg te gooien.

Al het positieve nieuws ten spijt: de motoren hebben nog steeds twee, vier of zes cilinders (doorhalen wat niet van toepassing is) te weinig. Dat zorgt ervoor dat er kunstmatige trucs uitgehaald moeten worden om het geluid weer op een acceptabel hoog volume te krijgen.

De definitieve nieuwe regels worden echter pas tegen het einde van 2018 bekendgemaakt. De FIA en Formule 1 willen er wel voor zorgen dat de teams nu nog doorgaan met het ontwikkelen van de huidige motoren.