Gemballa GT Concept is Porsche 911 Turbo op steroïden

Met de nieuwe 911 GT3 en onlangs gelanceerde 911 GT2 RS bouwt Porsche zelf al dikke auto's, maar tuner Gemballa tilt het naar een hoger niveau. In het geval van de Gemballa GT Concept ligt dat niveau op liefst 828 pk.

Het project begint als een Porsche 911 Turbo met een bescheiden 540 pk, maar daar brengt de Duitse veredelaar al snel verandering in. De veranderingen bevatten onder meer een nieuwe turbo's, cilinderhoofden, kleppen, luchtfilters en een nieuw uitlaatsysteem. De tuner duikt ook in de software en past de instellingen van het motormanagement en de versnellingsbak aan. 

Het resultaat mag er wezen, want de verbeterde krachtbron levert 828 pk. Ook het maximum koppel stijgt van een standaard 660 Nm naar een aardbevingopwekkende 952 Nm bij 5.200 toeren. Dat wordt naar het wegdek verplaatst via nieuwe 21 inch wielen die aan de achterkant een nette 325 mm in de breedte meten. 

Zoals je kan voorstellen heeft dat ook invloed op de prestaties van de sportauto. De sprint van 0 naar 100 km/u is in 2,38 seconden voorbij en na 7,5 tellen zit je al op de 200 km/u. De teller blijft in hoog tempo verder stijgen tot 360 km/u. 

Een krachtpatser van dergelijk formaat verdient een bijbehorend uiterlijk. De GT Concept ontvangt een volledige bodykit met onder meer grote luchtinlaten aan de voorkant, sterk uitstekende wielkasten en een omvangrijke spoiler op de kont. Je ziet direct dat dit geen standaard Porsche is, maar dankzij een redelijk onopvallend kleurtje is het resultaat minder in your face als bij sommige andere tuners. 

Het ziet er allemaal erg aanlokkelijk uit, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Om te beginnen moet je je al melden bij Gemballa met een eigen 911 Turbo, waar je in Nederland sowieso al 217.100 euro aan kwijt bent. Als je vervolgens voor het volledige pakket gaat, dan kosten de aanpassingen ook nog ruim 80.000 euro. Oftewel, een goede drie euroton ben je zeker kwijt. Veel geld, maar nog steeds goedkoper dan een minder krachtige GT2 RS. Wij zouden het wel weten...