Even een quizje, waarvoor we een recent persbericht van Mercedes-Benz hebben gepakt. Kunt u vertellen wat we bedoelen met de termen ULTRA RANGE-grootlicht, ROAD SURFACE SCAN, DISTRONIC, of ACTIVE BODY CONTROL met CURVE-functie? Als u geen nieuwe Mercedes bezit waarschijnlijk niet, en als u dat wel doet is het nog maar de vraag of elk aanwezig snufje bekend is.
Dit schijnbare probleem wordt nu aan de kaak gesteld in een onderzoek van Connecting Mobility, in samenwerking met RAI Vereniging en Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Het doel is om 'bekendheid, gebruik en acceptatie' van alle rij-assistenten te vergroten. Wat wellicht een goed begin zou zijn is om één naam voor dezelfde functie te hanteren, in plaats van de eigen paarse broeken-termen die ons nu regelmatig om de oren vliegen.
Wanneer we naar de basis gaan is er eigenlijk niet zo'n probleem. Zaken als ESP, lane departure warning, automatische gordelaanspanners en Automatic Emergency Braking zijn allemaal helder. In de meeste gevallen werken ze automatisch, indien nodig, en vormen zo het meest basale veiligheidsvangnet voor de bestuurder. Maar veel gadgets die niet per definitie veiligheid-gerelateerd zijn hangen er vaak maar wat bij.
De onderzoeker schakelde in het kader van gezaghebbendheid en professionaliteit een verkeerspsycholoog in, die de volgende bevindingen noteerde: “De ondervraagde automobilisten weten vaak niet met welke technologie hun auto is uitgerust, hebben de technologie niet bewust aangeschaft (de systemen zitten standaard in het pakket) of hebben onvoldoende instructies gehad. Tegelijkertijd blijkt dat de mensen die weten welke systemen er in hun auto zitten en er bekend mee zijn, deze eerder aanzetten en gebruiken.” Vooral die laatste zin blinkt uit in zijn 'no shit'-gehalte.
Los van dat zou het in het kader van serviceverlening natuurlijk wel vriendelijk zijn als je dealer je een kleine instructie geeft over de extra's, wanneer je je nieuwe S500 van meer dan een ton komt oppikken. Of, wanneer de auto in een lagere prijsklasse zit en de extra tijd er niet af kan, in ieder geval verwijzen naar wat instructievideo's.
Aan de andere kant: je kunt als klant ook zelf op onderzoek uitgaan. De consument is supermondig geworden, dan mag je ook een proactieve houding verwachten in plaats van een dealer die je alles voorkauwt. Lees de handleiding van je wagen eens, of check wat er allemaal in de standaarduitrusting zit. Speel eens met het menu van je infotainmentsysteem en kijk wat er allemaal in te vinden is. Boeit dit je allemaal niet zo, en wil je gewoon comfortabel van A naar B zonder een minuut aan extra tijd in je auto te steken? Ook goed, dan mis je waarschijnlijk weinig. Wat niet weet, wat niet deert.