Monsterlijk. Klassieke muscle car met 1.100 pk

De Amerikanen hebben het design van hun muscle car-periode nooit overtroffen. Deze klassiekers stralen pure kracht uit, maar helaas is de techniek achterhaald. Dat lost deze AMC Javelin op met een gloednieuwe V8. Powerrr!

Deze krachtpatser is een creatie van de Ringbrothers. Nee, dat heeft niets met de Nürburging te maken, het komt er niet eens in de buurt. Het is een bedrijfje in het Amerikaanse gehucht Spring Green van de broers Jim en Mike Ring. Ze zijn gespecialiseerd in het moderniseren van klassiekers en zijn helemaal los gegaan op een AMC Javelin AMX uit 1972. 

Laat we beginnen met het belangrijkste: de motor. De originele krachtbron is bij het grof vuil gezet en vervangen door de 6,2 liter HEMI V8 die we kennen uit de Dodge Challenger SRT Hellcat. Die is normaal al goed voor ruim 700 pk, maar dat is niet genoeg voor deze garage. Na aardig wat uurtjes sleutelen levert deze krachtcentrale nu 1.100 pk. Meer vermogen dan een Bugatti Veyron.

Zo'n krachtige auto verdient een bijpassend gespierd uiterlijk en daarom is er ook veel tijd gestoken in het design van de AMC. De broers werken weliswaar met oude auto's, maar gebruiken moderne techniek. Dankzij 3D-scans en 3D-printen konden ze snel mallen maken voor carbonfiber onderdelen. 

Het resultaat is een dikke body die aanzienlijk gespierder aandoet dan het origineel. De voorzijde is een zee van luchtinlaten, splitters en hoekjes. Vanuit daar ontstaat een design met vloeiende lijnen dat over de wielen wordt gedrapeerd. We hopen dat de rijhoogte verstelbaar is, want anders blijft er bij de voorwielen weinig ruimte over om te sturen. Niet dat door bochten draaien hoog op het prioriteitenlijstje stond; dit is tenslotte een muscle car en die zijn gemaakt voor lange rechte stukken. 

De broeders bouwden deze creatie in opdracht van een bedrijf dat daarmee hoopt zijn koelvloeistoffen te kunnen promoten en daardoor was de kleurkeuze al gemaakt. Geen enkel probleem, want deze combinatie van geel en zwart kan de auto goed hebben. Het is alleen jammer dat deze auto het grootste deel van zijn leven gaat doorbrengen op beursvloeren en showrooms en nauwelijks kilometers maakt. Zonde.