Tüüt tüüüt, Erdogan wil een puur Turkse auto bouwen

Het kabinet Kuzu I kan nu al opgelucht ademhalen, in 2021 produceert Turkije weer een volledige inheemse auto. De auto kan hier precies op tijd zijn voor de volgende bordesceremonie. Achter het stuur: president Erdogan.

Warme gevoelens van Turks patriottisme gisteren op het paleis van dictator president Erdogan in Ankara. Hij stond met vijf CEO's op het podium om een joint venture te tuuteren tekenen. Het doel: een puur Turkse wagen. Momenteel worden er in Turkije allerlei auto's gebouwd, vorig jaar zelfs 1,49 miljoen stuks. Maar dat zijn naast de alomtegenwoordige Tofas voornamelijk Fiats Tipo, Opels Combo en Fords Transit. Toch allemaal bakken die in Europa bedacht zijn. Deze auto moet van de grond af ontwikkeld worden in Turkije, net zoals de Anadol dat vroeger was.

Van 1966 tot en met 1991 bouwde Anadol twee modellen die als Turks bestempeld werden. In feite waren het ook auto's met westerse techniek erin: de kennis kwam van dezelfde fabriek die ons de Reliant Robin bracht. Britse kwaliteit dus, erg betrouwbaar *kuch*.

Voor de nieuwe auto heeft Erdogan de hulp ingeroepen van Anadolu Group, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, en Zorlu Holding. De eerste drie houden zich nu al bezig met het bouwen van auto's en auto-onderdelen, terwijl de laatste twee voornamelijk op technologisch vak input gaan bieden. Turkcell is de lokale telefoongigant en Zorlu maakt elektronica en witgoed.

De Turken willen heel de wereld versteld doen staan door over twee jaar al een prototype te tonen en de auto in 2021 meteen in productie te nemen. Lijkt ons een erg optimistische visie voor een van de grond af opnieuw ontworpen auto. Markt voor een lokale auto is er vast, in oktober werden ruim 90.000 auto's en bestelbussen verkocht in Turkije.

Uiteraard heeft Erdogan zelf het eerste exemplaar besteld (geëist). In een gulle bui beloofde de potentaat er zelfs voor te gaan betalen. Laten we hopen dat het een groter succes wordt dan de Libische Raket van wijlen Moammar Gaddafi (dat is voor Erdogan zelf overigens ook te hopen).