Shelby waardeert de Mustang op naar beestachtige 1000 pk

Beste Cars & Coffee-bezoeker: hide yo' wife, hide yo' kids. Elke Joe Sixpack kan zijn standaard Mustang-V8 laten opwaarderen tot een 1.000 pk sterk supercharged monster. En we kennen de reputatie van Mustangs...

In het land waarin alles bij voorkeur groter en beter moet is het niet heel raar dat de pk's je om de oren vliegen. Hennessey's Venom F5 met zijn 1.600 paarden is daar het levende bewijs van. Echter, dat wordt een peperdure supercar, waarvan er maar 24 gebouwd worden.

Hoe anders is dit met de Mustang, die aan de andere kant van de Oceaan voor slechts 40 mille als 5.0 V8 verkrijgbaar is? Wie zijn pre-facelift Mustang vervolgens naar Shelby brengt krijgt hier een racebeest voor terug. In de motorruimte ligt een 5,2 liter V8 met enorme 4,5 liter supercharger, een 90 graden-krukas en cilinderkoppen uit de GT350. Onder andere. Er zijn gelukkig twee zaken die ervoor zorgen dat niet iedere Jandoedel overige weggebruikers in gevaar brengt met Veyron-vermogens op alleen de achteras.

Het eerste hiervan is het feit dat de Shelby 1000 niet meer straatlegaal is, je mag er alleen het circuit mee op. Daarnaast kost een conversie je minimaal $170.000, waarmee de bang for buck-Mustang ineens heel erg duur wordt. Dat is AMG GT S-geld, en dan krijg je het donorvoertuig er niet eens bij. Shelby is dan ook van plan er maximaal 50 van per jaar te bouwen.

Desalniettemin is het wel erg bruut om te zien wat je allemaal kunt doen met een voor het grote publiek goed toegankelijke auto. Overigens is deze '1000' iets minder sterk dan de 1000 S/C die eraan voorafging, die had 1.200 pk. Dit model, op basis van de vorige Mustang, had een 5.8 liter V8 aan boord, maar deze is niet meer verkrijgbaar.