Bedrijven willen €120 miljoen voor Hyperloop in Nederland

Om Nederland voorloper te laten worden op het gebied van Elon Musks buizenpostsysteem Hyperloop moet er €120 miljoen op tafel komen. Het geld is voor een testtraject van vijf kilometer in de buurt van Lelystad.

In Delft is nu een testbaan van dertig meter, en Elon Musk heeft een stuk proefbuis van vijfhonderd meter. Verder dan dat kun je nu nog niet komen met een Hyperloop, terwijl er nog van alles te testen is voordat de eerste echte buis aangelegd kan worden.

Ene Diederik Samsom (waar kennen we die naam ook alweer van?) adviseert het Delftse studententeam dat meedoet aan de ontwikkeling van een 'pod' die door de buizen reist. Ze wonnen eerder al de eerste wedstrijd voor een ontwerp.  Samsom zegt tegen het FD dat inmiddels wel duidelijk is dat de hoge snelheden in de buizen haalbaar zijn, maar dat er nog andere dingen onbelicht zijn gebleven. Er is bijvoorbeeld nog geen methode bedacht om de pods op stations in- en uit de transportpijpen te laden.  Ook moeten er natuurlijk wissels komen waar verschillende pijpen scheiden en naar andere richtingen gaan. Nederland zou op de testbaan kunnen testen hoe dat werkt.

Een partij die graag wil meewerken is ingenieursbureau Movares, dat nu al veel werkt aan spoorlijnen. Bij monde van bestuurslid Buisman (haha) zegt het bedrijf: "Er gaat ergens in Europa een hyperloop-testtraject komen, dus laat het dan hier zijn." Hij vult aan dat zijn bureau ervoor kan zorgen dat de kosten onder controle gehouden worden. Zo moet een debacle als met de magneetzweeftrein van Siemens worden voorkomen.

Het hele project moet worden betaald in een publiek private samenwerking, waarbij sommige partijen geld inleggen en andere kostenloze diesntverlening verstrekken om er uiteindelijk allemaal beter van te worden. De bedrijven zetten nu de eerste stappen, maar kloppen vast aan bij de nieuwe minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen om mee te doen. Haar voorgangen Melanie Schultz van Haegen had al interesse getoond maar de ruimte voor een beslissing bij de nieuwe minister gelegd.