Dag L-Twin, hallo V4-blok in Ducati Panigale V4

Je leest het goed, de V4's van Ducati komen naar de straat. MotoGP'tje spelen kan voortaan echt met de 1103cc viercilinder van de pas onthulde Panigale V4. 

Ducati maakte uitgebreid gebruik van de kennis van race-afdeling Ducati Corse bij het ontwikkelen van de nieuwe motor voor de Panigale. De V4 heeft dezelfde maat als de motor die gebruikt wordt in de MotoGP, maar heeft een langere slag die ervoor zorgt dat de motor meer koppel heeft in het lage- en middengebied van de toerenteller. De krukas draait 'achteruit' om vibraties te onderdrukken. De V4 vervangt de L-Twin tweecilinder die de Italianen tot nu toe in hun topmodel monteerden. Op den duur moeten alle sportmotoren van Audi's dochteronderneming een V4 krijgen.

De hele motor plus fiets weegt maar 195 kilogram, terwijl er uit de vier cilinders 214 pk en 125 Nm komt zetten. Al die kracht moet via een enkel stuk rubber achterop naar de weg worden overgebracht, daarom zit er een flinke jongen om de Marchesini achtervelg: Pirelli Diablo Supercorsa 200 mm. Om alles weer tot stilstand te brengen zitten er Brembo Stylema remklauwen op en een hele trits elektronica van Bosch en Ducati zelf.

De nieuwe Panigales komen in modeljaar 2018. Voorlopig hebben ze nog geen Nederlandse prijzen gekregen, maar in Italië kost de gewone V4 €22.590 en de S €27.890. Die laatste geeft nog meer pk's (226), maar heeft een Akrapovic-uitlaat waarmee je niet welkom bent op straat. De Nederlandse prijzen zullen ongetwijfeld hoger liggen dan de Italiaanse aangezien wij nog een plezierhaatbelasting moeten afrekenen voordat we de weg op mogen.