McLaren offert Button op voor Verstappen-achtig talent

Jenson Button zet zijn sabbatical definitief door in een F1-pensioen. Volgend jaar is hij niet langer reserverijder bij McLaren en wordt zijn plek ingenomen door een 17-jarig talent. Lando Norris stapt in één keer vanuit de F3 naar een bijrol in de F1. 

Hmm, een 17-jarige coureur die het goed doet in de Formule 3 en daardoor meteen een contract krijgt bij een Formule 1-team, waar hebben we dat eerder gehoord? Oh ja, het was Max Verstappen die een zelfde stap maakte. De Nederlander deed het wel een stukje beter, want waar Lando alleen testcoureur wordt, mocht Max al meteen racen. Verschil moet er zijn. 

 Toch moeten we Lando niet onderschatten. De beste jongen is pas 17 jaar uit de buik van zijn moeder en heeft nu al een F3-kampioenschap op zijn naam gezet. Daarnaast mocht hij eerder dit jaar al testen in de McLaren, waarbij hij de tweede tijd van de testdag reed. Voor een eerste keer in een F1-auto is dat natuurlijk uitstekend, zeker als hij alleen Sebastian Vettel voor zich moet laten. 

Zoals je wel verwacht heeft Lando zin in zijn nieuwe baan. "Ik kijk ernaar uit om het team te helpen, te beginnen met de bandentest volgende week in Interlagos. Ik werk harder dan ooit om volgend jaar zoveel mogelijk te leren en mezelf te ontwikkelen. Ik heb twee uitstekende leraren in Fernando en Stoffel en ik zal mijn best doen om het team te helpen naar voren te komen." Veel tijd in de F1-auto zal hij komend jaar niet doorbrengen en daarom gaat hij ook nog een seizoen in de Formule 2 of Super Formula rijden. Een beslissing daarover verwacht hij binnenkort te maken. 

Jenson Button neemt hiermee definitief afscheid van de Formule 1. In zijn rol als reservecoureur hield hij dit jaar nog de deur op een kier voor een terugkeer en hij reed zelfs nog een Grand Prix mee toen Fernando Alonso zijn uitstapje naar de Indy 500 maakte. Toch was het vrij duidelijk dat een volledige terugkeer er niet inzat voor de Brit. Je merkte aan zijn houding en bijvoorbeeld de manier waarop hij meer kritiek uitte op de sport en zijn collega's, dat Jenson (met nieuwe vriendin) wel klaar was met de F1. Dat bevestigde hij zelf in Japan toen hij aangaf op zoek te zijn naar een stoeltje in een andere raceklasse. Waar de F1-veteraan uiteindelijk gaat rijden is nog niet bekend, maar zijn F1-stoeltje is hij kwijt aan jong bloed.