Nieuwe strategie Opel: minder modellen, meer elektrisch

Opel is begin dit jaar overgenomen door het moederbedrijf van Peugeot en Citroën (PSA) en dat zal de autobouwer weten ook. Er staan veel veranderingen voor de deur, waarbij verschillende modellen zullen sneuvelen.

Voor Opel is een uitgebreid herstructureringsplan op tafel gelegd, want die aankoop van het merk moet de nieuwe eigenaren op den duur wel wat opleveren. Het Duitse merk wil flink geld besparen door een sterke samenwerking met de nieuwe Franse broeders. 

Het merk met de bliksemschicht gaat zijn nieuwe modellen bouwen op de platformen van PSA. Dat betekent dat de nieuwe Opel Corsa op de basis van de Peugeot 208 komt te staan en grotere modellen op het EMP2-platform van onder andere de Peugeot 5008 verschijnen. Het is alleen nog de vraag welke modellen er blijven, want PSA gaat het mes zetten in de line-up van Opel. Welke modellen sneuvelen is nog niet bekend, maar het nieuwe Opel moet alleen nog actief zijn in segmenten met een hoog rendement. 

Niet alleen het platform van de toekomstige Opels komt van de Franse broeders, vrijwel alle techniek wordt binnenkort gedeeld tussen de verschillende merken. De motoren van de Duitsers zijn niet zuinig genoeg en zullen, zoals eerder al bekend werd, vervangen worden door blokken uit de schappen van PSA. Daarnaast gaat Opel de inkoopafdeling nauw laten samenwerken met de Franse collega's, waardoor ze betere deals kunnen sluiten. Het gevolg daarvan is dat je veel onderdelen terug gaat zien in zowel Citroëns en Peugeots als Opels. 

Houdt Opel dan helemaal niets meer van zichzelf? Jawel, het design van de Duitsers blijft geheel van het merk zelf. Er zal dus geen Franse tekenaar zich komen bemoeien met de lijnen van de nieuwe Corsa. 

Daarnaast krijgt het Duitse merk ook één belangrijke taak toebedeeld binnen het grote concern. Op Opels industriecomplex in Rüsselsheim moet een kenniscentrum ontstaan voor de ontwikkeling van elektrische aandrijvingen. Oftewel Opel krijgt de leidende rol voor het ontwikkelen van de elektrische toekomst van PSA. 

Alle voorstellen hebben uiteraard als uiteindelijke doel om weer geld te verdienen. Opel noteert al zo lang rode cijfers dat de zwarte pennen ondertussen zijn uitgedroogd. PSA hoopt Opel over drie jaar weer winstgevend te maken. Een zware taak, maar het is CEO Carlos Tavares eerder met PSA ook gelukt, dus we sluiten niets uit.