In Californië wordt waterstof echt verkocht

Heel Nederland telt tot nu toe drie tankstations voor waterstofauto's. In Californië zijn het er al 31 en die staan niet te verstoffen, er wordt daadwerkelijk getankt. Maar is een kwart miljoen kilo veel?

Wereldschokkend zijn de aantallen nog niet. Het aantal klanten van de waterstofstation ligt waarschijnlijk op eenzelfde niveau als dat van de Nederlandse oplaadstations van FastNed. En ook het persbericht van True Zero doet aan dat bedrijf denken: veel gejuich en weinig omrekeningen naar bruikbare getallen. Dus doen we het zelf maar.

In achttien maanden verkocht True Zero een kwart miljoen kilogram waterstof. Dat lijkt weinig, maar als je bedenkt dat een waterstofwagen ongeveer 110 kilometer kan rijden op een kilogram H2, dan komt daar een behoorlijke afstand uit.

True Zero deed dat ook en kwam tot 17 miljoen mijl. Omgerekend naar kilometers is dat ongeveer 27 miljoen kilometer. De twee getallen klinken als enorme aantallen, maar rekenen we dat weer om dan blijkt het best mee te vallen. Een doorsnee-Amerikaan rijdt per jaar gemiddeld 13.476 mijl in zijn auto (dat is 21.683 kilometer). Als we nu het aantal afgelegde waterstofmijlen naast het gemiddelde leggen komen we tot 1262 Amerikanen die volledig waterstof zijn gegaan. 

Maar dan is er nog een addertje onder het gras: True Zero verkocht de kwart miljoen kilo waterstof in anderhalf jaar. In werkelijkheid zijn er in de afgelopen twaalf maanden dus 841 Californinezen volledig H2 gegaan. Voor 31 tankstations is dat toch wel rijkelijk weinig. 

Eigenlijk moeten we toegeven dat dit een behoorlijke teleurstelling is. Zie ook de kop boven dit artikel, we hoopten dat de doorbraak van waterstof eindelijk aan het beginnen was. Waterstof heeft namelijk zulke fantastische eigenschappen: 1. je kunt er elektriciteit mee maken, waarop een auto kan rijden; 2. als je elektriciteit niet leuk vindt, kun je het ook in de fik steken. 

In theorie zou je dus een plug-in hybride kunnen maken waarbij je een waterstofverbrandingsmotor hebt, een brandstofcel die stroom maakt van het spul en een batterijsysteem met energieterugwinning. Dan kan je auto herrie maken als je er zin in hebt (CO2-neutraal!) en op dezelfde brandstof ook elektrisch rijden.

Goed, dit is een volstrekt ongefundeerde droom van iemand die noch natuurkunde, noch scheikunde, noch iets anders technisch, heeft gestudeerd. Ongetwijfeld liggen er immense financiële obstakels op de weg, maar er was ook niemand die geloofde dat er ooit zelflandende raketten zouden komen, om over zelfrijdende auto's nog maar te zwijgen.