Gemeenteraad steekt stokje voor milieuzone Arnhem

Er blijken gemeentes in Nederland te zijn waar de controlerende functie van de gemeenteraad werkt. De activistische wethouder in Arnhem moet eerst bewijzen dat zijn milieuzone effect heeft, voordat hij hem mag invoeren.

Vanaf 1 januari 2019 wilde Arnhem het centrum dichtgooien voor alle diesels van voor 2004. Nou ja, Arnhem... Het was voornamelijk wethouder Geert Ritsema van de SP (en Milieudefensie) die zijn stemmers de toegang tot de stad wilde ontzeggen. De gemeenteraad van de Gelderse hoofdstad bleek eigenlijk helemaal niet zoveel zin te hebben in de milieuzone. 

Gisteravond behandelde de gemeenteraad de begroting voor 2018 en daarin was een post van ongeveer €530.000 opgenomen voor de uitbreiding van de milieuzone. Momenteel geldt de milieuzone alleen voor vrachtwagens met een oude motor. Vanaf 2019 moeten alle diesels van voor 2004 het veld ruimen volgens het plan, maar de gemeenteraad greep de begroting aan om alsnog wat hobbels op te werpen. Wethouder Ritsema moet eerst maar eens aantonen dat de luchtkwaliteit in het centrum van de stad daadwerkelijk omhoog gaat als er geen diesels meer rijden.

Dankzeggingen voor de kordate handelingen kunnen naar VVD, D66, PvdA en lokale partij Arnhem Centraal. Zij floten de wethouder terug die zich als zonnekoning bevoegd voelde om bewoners de toegang tot het centrum te ontzeggen. Eerder haalde de Rotterdamse D66-wethouder Pex Langenberg al meermaals bakzeil bij de rechter over de milieuzone in die stad, terwijl die in Utrecht steeds stand blijft houden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf3330e678f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });