Klassieke race-Porsche van Nederlandse jonkheer te koop

Buitenkansje voor de Porsche-verzamelaar die alles al heeft (hallo, Jerry Seinfeld). Een Porsche 550A Spyder is al bijzonder, maar dit exemplaar heeft met een Nederlandse jonkheer achter het stuur het podium gehaald in Le Mans. 

De 550 Spyder is een icoon in de racegeschiedenis van Porsche. Het is de David die met zijn 1,5 liter viercilinder het opnam tegen aanzienlijk grotere en sterkere Goliaths. Dankzij een laag gewicht en goede besturing wist de kleine opdonder toch menig prijs in de wacht te slepen.

Deze Duitser uit 1958 met chassisnummer 0145 heeft ook nog een Nederlands tintje. Met jonkheer Carel Godin de Beaufort achter stuur reed deze auto voor Porsche's fabrieksteam in 1958 naar een vijfde positie in het algemeen klassement van de 24 uur van Le Mans. In zijn klasse bereikte de jonker een tweede plek en dat betekende dat hij mocht juichen op het podium. 

Dat is niet het enige hoogtepunt in de racecarrière van 0145. De Spyder bereikte tevens een klassenoverwinning bij de 1.000 km van de Nürburgring en op Goodwood. Daarnaast heeft deze auto meegestreden in de Formule 1 tijdens de Nederlandse Grand Prix op Zandvoort. De Porsche kwam daarbij niet verder dan een elfde en laatste plek, maar blijft wel de enige 550 Spyder die ooit heeft deelgenomen aan een Grand Prix. Uiteraard zat ook hier de racende jonkheer achter het stuur.

De competitieve dagen zijn voor deze Porsche al lang voorbij. Na zijn avonturen op het circuit is de 550A Spyder naar de Verenigde Staten verhuisd om het speeltje van liefhebbers te worden. Met de opkomst van klassiekerraces is deze 0145 wel aan het tweede jeugd begonnen. De auto deed bijvoorbeeld tien keer mee aan de Mille Miglia. Daarbij helpt het dat de voormalige circuittijger in uitstekende staat verkeert, wat wel zo fijn is als je veel kilometers moet maken door het warme Italiaanse landschap.

Nu gaat de Porsche op zoek naar een nieuwe eigenaar. Nou ja, alweer op zoek moeten we eigenlijk zeggen. Halverwege 2016 werd 0145 namelijk ook al te koop aangeboden. Destijds was dat bij de Pebble Beach-veiling van Gooding & Company. De verwachte opbrengst lag toen tussen de vijf en zes miljoen dollar, maar de auto werd niet verkocht.

Anderhalf jaar later probeert de Porsche het nog een keer. Tijdens de Bonhams-veiling in het Amerikaanse Scottsdale op 18 januari gaat de auto wederom onder de hamer. Een verwachte opbrengst is nog niet opgegeven, maar verwacht ongeveer hetzelfde doel. Een paar miljoen euro is dus zeker noodzakelijk om dit stukje semi-Nederlandse racegeschiedenis terug naar de polder te halen. Gelukkig heb je nog twee maanden om te sparen. Succes!