Crashtijd: EuroNCAP gooit 7 SUV's (en een Polo) tegen de muur

Met de huidige SUV-hype zijn de hoge wagens niet aan te slepen bij de dealers, en dus is de laatste botstest van de EuroNCAP best wel heel erg relevant. Er deed ook een Volvo mee, dus u mag raden wie de winnaar werd.

Laten we beginnen bij het begin: de nieuwe generatie SUV's (en de nieuwe VW Polo) kennen hun meerdere niet op het gebied van veiligheid -of ze zijn zo ontworpen dat ze maximaal scoren op de testcriteria. Feit is dat de hele bups geteste wagens de volle mep van 5 sterren krijgt. Voor de laatste modellen die minder dan 5 sterren kregen moeten we terug naar eerder dit jaar, toen de Kia's Picanto en Rio (allebei bestellers in Nederland) in standaardtrim 3 sterren scoorden.

De EuroNCAP testte in deze ronde de Volvo XC60 (large off-road); de VW T-Roc, Škoda Karoq en Mitsubishi Eclipse Cross (small off-road); de Citroën C3 Aircross en Opel Crossland X (small MPV); en twee supermini's – de VW Polo en de Seat Arona.

Nog even los van de categorisering van de auto's (de T-ROC, Karoq en Arona staan op dezelfde basis, maar vallen in verschillende categorieën, terwijl de Crossland X kennelijk geen SUV is, maar een MPV) scoren ze wel allemaal erg lekker, en dan vooral in de belangrijkste categorie: die van volwassen inzittende. Alleen de C3 Aircross en de Duits-Franse Crossland X vallen met 85% buiten het negentigste percentiel.

Uitblinker is de nieuwe Volvo XC60: de Zweedse SUV excelleert in de categorieën 'volwassen inzittende' en 'safety assist' met bijna perfecte scores. Ook op het vlak 'inzittende kind' en 'voetgangersveiligheid' zit de XC60 bij de hoogste scores. Volvo maakt zijn reputatie op veiligheidsgebied eens te meer waar, het is de Floyd Mayweather onder de botsveilige auto's. Maar de prestaties van een beduidend goedkopere auto als de Mitsubishi Eclipse Cross mogen er ook zeker wezen. Onze theorie is dat de Japanner hoog scoort op voetgangersveiligheid omdat elke voetganger bij het zien van het design van schrik heel snel ver buiten zijn bereik rent.

Hoe dan ook, als er gebotst wordt is de XC60 zeker geen verkeerde auto om in te zitten. Kijk maar eens naar hoe weinig er vervormt als de auto recht tegen een muur aan klapt. Het voorwiel toucheert misschien de wielkast licht, waar dit bij een auto van een paar generaties geleden waarschijnlijk door de voet van bestuurder ging. Hoera voor vooruitgang en lagere ziekenhuisrekeningen.

Het gehele overzicht in detail bekijken kan hier.