De Europese Unie heeft nu al de regel dat in 2021 nieuwe auto's gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Dat gaat dan om het gemiddelde van alle in de EU verkochte auto's van een fabrikant. Zit de autobouwer er boven dan volgt een dikke boete.
Voor de periode na 2021 ligt er nog niets vast en daarom komt de Europese Commissie nu met een voorstel. In 2030 moet de gemiddelde uitstoot met 30 procent gedaald zijn ten opzichte van 2021. Om te zorgen dat de fabrikanten niet pas in 2029 met extra schone auto's op de markt komen, is er ook een tussendoel van -15 procent in 2025 opgenomen in het voorstel.
Mochten de autobouwers deze reductie in uitstootcijfers niet halen, dan komt het bonnenboekje tevoorschijn. De boete kan oplopen tot 95 euro per gram boven de limiet voor iedere geregistreerde auto in een bepaald jaar. Met fabrikanten die in Europa honderdduizenden of zelfs miljoenen auto's per jaar verkopen, kan dat hard oplopen.
Om het leed van deze nieuwe regels een beetje te verlichten, trekt de EU ook de portemonnee voor een bijdrage aan elektrisch rijden. Er komt 800 miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van het netwerk van laadpunten voor elektrische auto's. Daarnaast trekt de EU 200 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van betere accu's voor stekkermodellen.
De Commissie is bang dat de Europese auto-industrie op het gebied van elektrische auto's een achterstand oploopt ten opzichte van Amerika en Azië en ziet de nieuwe maatregelen ook als een drukmiddel om fabrikanten te laten innoveren. Het goede nieuws voor de autobouwers is dat het nu nog om een voorstel gaat. Dat weten ze en daarom zijn de lobbyisten al hard aan het werk om dit plan te torpederen. Toch is de kans groot dat maatregelen uiteindelijk aangenomen worden en dan moeten de fabrikanten hard aan het werk. Want we gaan uiteindelijk allemaal elektrisch rijden, of je nu wil of niet.