Zelfrijdende bus in Las Vegas crasht binnen een uur

Het was een kort feestje voor de gemeente Las Vegas, waar de eerste zelfrijdende busjes gisteren werden losgelaten. Een uur later was er al één tegen een bezorgtruck aangereden.

In de VS vallen jaarlijks dertigduizend verkeersdoden en in negentig procent van de gevallen is het ongeluk te wijten aan menselijke fouten. Haal je de mensen uit de rekensom, dan gaat dat meteen problemen oplossen. Althans dat is de theorie, in Las Vegas ging het met de zelfrijdende bus binnen een uur fout.

Sinds gisteren rijdt een aantal autonome busjes door de gokhoofdstad van het westelijk halfrond. De zelfrijdende karretjes, waar acht passagiers in passen, rijden langs drie haltes door het centrum van Las Vegas. Doel is om een kwart miljoen mensen kennis te laten maken met het autonome rijden en deze te enthousiasmeren, want veel mensen zijn nog niet overtuigd van de kracht van computers. 

In zo'n geval helpt het niet mee dat het eerste busje meteen een aanrijding krijgt. De aanrijding was uiteraard te wijten aan een menselijke fout: de bestuurder van de botsende partij gaf geen voorrang aan het busje.

De vraag is echter of de autonome karretjes in Nevada wel een succes gaan worden. In Friesland en Wageningen (uiteraard compleet met Las Vegas vergelijkbare regio's) was dat in ieder geval niet zo.

Foto via