Officieel: Kroymans mag oude Ferrari's bepotelen

Nederland telt twee Ferrari-dealers: Kroymans in Hilversum en Munsterhuis in Hengeloooo. Eerstgenoemde heeft reden voor een feestje, het ontving de felbegeerde Ferrari Classiche-certificering.

Er is geen automerk ter wereld dat zulke waardevolle klassiekers heeft als Ferrari. De felbegeerde Italianen hebben vaak een race-stamboom, hun geschiedenis is uitvoerig gedocumenteerd, en hun aantallen zijn gering. Allemaal zaken die goed zijn voor de prijs. Vanwege de enorme waarde die aan oude Ferrari's wordt toegekend en een hiermee samenhangende zelotische drang om oude exemplaren tot in de puntjes in origineelstaat te herstellen werd de afdeling Ferrari Classische opgetuigd. Menig gebutst oudje werd naar Maranello gevlogen om daar uiteindelijk pico bello weer de werkplaats te verlaten. Zoals de 275GTB4 van Steve McQueen hieronder.

Nu wordt het aanbod voor de monteurs in Maranello kennelijk allemaal iets te veel, en dus is een 48-tal Ferrari-dealers (verspreid over 20 landen) aangesteld als Ferrari Classiche Authorised Workshop. Dit houdt in dat mensen met een Ferrari van ouder dan 20 jaar in deze garages hun onderhoud en reparaties kunnen laten doen en er zeker van kunnen zijn dat alles volgens de door Maranello voorgeschreven richtlijnen gebeurt.

Nu denkt u bij oude Ferrari's wellicht aan modellen als de 365 of de 512 BBi, maar volgens de normen vallen ook de 355 en de F40 al onder oude Ferrari's. Over twee jaar komen hier de eerste 360 Modena's bij. Kortom: geen overbodige luxe, om de klanten met dit keurstempel wat extra geld uit de zak te kloppen de klandizie de garantie te geven dat hun troetelkind - dat niet zelden meer wordt begeerd dan de eigen partner - elk schroefje en draadje precies zo ontvangt zoals dat volgens Maranello bedoeld is. Ook over enkele jaren, als het aantal Ferrari-youngtimers fors is toegenomen.

Voor Kroymans is het binnenhalen van de certificering een mooie kroon op al 45 jaar Ferrari-dealerschap, en een onderstreping van de legitimiteit als traditionele dealer van het merk met het steigerende paard. Nou ja, totdat het werk te ingrijpend wordt, dan... "Vanzelfsprekend worden werkzaamheden aan auto’s waarbij reparatie of vervanging van elementaire delen en componenten – die mogelijk noodzakelijk zijn voor het toekennen van het Ferrari Classiche Certificaat – vereist zijn, uitgevoerd door de Ferrari-fabriek in Maranello."