Daimler stuurt kinderen op stroom naar school

Terwijl iedereen zich druk maakt om elektrische personenauto's zijn er natuurlijk nog een miljoenmiljard andere voertuigen die van een elektromotor voorzien kunnen worden. Mercedes-moeder Daimler duikt in deze markt met een elektrische schoolbus.

Daimler zit met Mercedes al vuistdiep in de bedrijfsauto's en vrachtwagens , maar heeft in de US of Automobiles ook nog een dochteronderneming die schoolbussen bouwt onder de jolige naam Thomas Built Buses. Niet verwonderlijk, want schoolbussen zijn een big business in het uitgestrekte Land of the free.

Het bedrijf gaat nu mee in de stroom aan elektrische wegvulling door met een elektrische schoolbus te komen. De creatie heeft de naam Saf-T-Liner C2 Electric, maar aangezien het bedrijf ook wel inziet dat dit niet erg lekker bekt, is de bijnaam Jouley in het leven geroepen. De bus bezit een batterijpakket met een capaciteit tussen de 100 en 160 kWh en daarmee moet het kotertransport ongeveer 160 kilometer kunnen afleggen op een volle accu. Ruim voldoende om al die kiddo's te verzamelen lijkt ons. Zo niet, dan kunnen er optioneel extra accupakketten worden toegevoegd. 

Eigenlijk is een schoolbus ook een heel logisch vervoersmiddel om van een elektrische aandrijving te voorzien. De rondjes die ze rijden zijn meestal relatief kort en vrijwel altijd in een stedelijke omgeving met veel start-stop-verkeer. Daarnaast komen ze slechts twee keer per dag in actie en de rest van de tijd staan ze vaak stil. Dat zijn ideale momenten om de accu weer op te laden. 

Verder rijden de bussen vrijwel altijd door woonwijken, waar het extra fijn is als dit kindervervoer stil en zonder vieze uitlaatgassen gebeurt. Tenslotte heeft de Jouley als bonus dat de leerlingen hun telefoons en laptops kunnen opladen tijdens de rit. Het fijn extraatje aangezien het idee van een lege accu moderne kinderen meer angst aanjaagt dan menig horrorfilm. 

Op de innovatieve aandrijflijn na is er verder weinig bijzonders aan de nieuwe bus te zien. Met zijn grote neus, rechthoekige body en niet te missen gele lak is het exact wat je verwacht bij een Amerikaanse schoolbus. Misschien maar verstandig ook, veel Amerikanen vinden het al niets dat je aan hun brandstofmotoren zit, laat staan dat je iets gaat veranderen aan het uiterlijk van het icoon dat de schoolbus is.