Extra dik. Bentley vernieuwt de meest ongepaste racer

Als je aan raceauto's denkt, dan denk je waarschijnlijk aan lage en lichte sportievelingen. De Bentley Continental is dat zeker niet. Toch besloten de Britten de gigant om te bouwen tot GT3-racer en hier is de nieuwste uitvoering.

Begrijp ons niet verkeerd, de Bentley Continental is een uitstekende kilometervreter. Met zijn weldadige interieur vol leerzetels, houten afwerking en dikke lagen geluidsisolatie is het meer een rijdend kasteel dan een vederlichte atleet. Allemaal geen enkel probleem, want de Bentley kan dankzij enkele krachtige motoren, slimme elektronica en een uitstekend chassis goed uit te voeten met het gewicht. Het blijft alleen verbazingwekkend dat de Britten juist deze auto uitkozen voor een racecarrière. 

Wonderbaarlijk genoeg werkt het ook nog. De GT3-uitvoering doet alweer sinds 2014 aan races mee en niet onverdienstelijk. In 2015 won de auto bijvoorbeeld de Blancpain Sprint Series en in totaal stonden Bentley-rijders al 120 keer op het podium. Nu de straat-Continental is vernieuwd, krijgt ook de raceauto een make-over.

De nieuwe racer staat op dezelfde basis als de nieuwe straatauto en dat scheelt gewicht ten opzichte van zijn voorganger. De Continental GT3 heeft een raceklaar gewicht van minder dan 1.300 kilo en dat is niet verkeerd voor een auto van dat formaat. 

Een 4.0 liter twinturbo V8 zorgt voor de aandrijving en is onder meer voorzien van een nieuwe luchttoevoer en een nieuw uitlaatsysteem. Zonder restricties is de krachtbron goed voor meer dan 550 pk, maar dat wordt ingedamd afhankelijk van de eisen van de raceklasse waarin wordt deelgenomen. Het concern heeft ook de ophanging en de remmen vernieuwd en de body is meer aerodynamisch dan zijn voorganger zonder de kenmerkende vorm van de Continental GT te verliezen. 

Bentley gaat de komende tijd het model verder ontwikkelen en in dat testtraject zitten ook enkele simulaties van een complete 24 uurs race. Uiteindelijk kunnen klanten(teams) vanaf juni volgend jaar hun race-Bentley aanschaffen.