BREEK: Formule in Zandvoort is haalbaar, aldus Zandvoort

Het nieuws dat niemand zag aankomen is inmiddels aangekomen: uit onderzoek van Bernhard van Oranje en Zandvoort is gebleken dat het de organisatie van een Formule 1-race er haalbaar is.

De gemeente Zandvoort liet de afgelopen maanden onderzoeken of het mogelijk is om de Formule 1 terug te laten keren naar de kustplaats en zo maximaal mee te liften op de Max Verstappen-golf. Daarvoor schakelden de bestuurders een onderzoeksbureau in dat vandaag op het Circuitpark zijn bevindingen presenteerde.

In het kort: ja, het is mogelijk om een Grand Prix te organiseren, maar dan moet er nog van alles gebeuren. Voorwaar een conclusie die niemand zonder onderzoek had kunnen verzinnen. Het probleem is voornamelijk dat het circuit eigenlijk niet aan de de eisen van Formula One Management voldoet. De pitstraat is te smal en het circuit -en de gehele badplaats- zijn lastig te bereiken. Twee punten die lastig te verbeteren zijn zonder enorme uitgaven te doen. Om de pitstraat te kunnen verplaatsen moet extra grond gekocht worden en nieuwe wegen leg je ook niet zomaar aan.

En extra moeilijkheid is de fee die je moet betalen voor de licentie. Het gaat om een bedrag van ongeveer twintig miljoen per jaar. Zandvoort hoopt echter op een licentiefee van tien miljoen. Dat is nog steeds een enorm bedrag dat alleen met behulp van een gek sponsor op te halen is. De gemeente Zandvoort denkt dat zij niet heel erg veel hoeven bij te springen met subsidies.

De beren op de weg zijn echter maar symbolische problemen volgens de opstellers van het rapport. "Waar een wil is, is een weg," aldus prins Bernhard zojuist in de persconferentie. Volgens hem voldoet bijna geen enkel circuit op de kalender aan álle eisen van de FIA.