Max Verstappen vierde in kwalificatie Brazilië

Geen pole voor Hamilton dankzij een heel vroege crash, zijn teamgenootje Bottas pakt wel die eerste startplek. De Ferrari's starten op twee en drie, Max Verstappen maakt de tweede startrij vol.
@media (max-width: 679px){#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628ba10ea3bdd img{#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628ba10ea3bdd img{#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628ba10ea3bdd img{#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628ba10ea3bdd img{#fig-628ba10ea3bdd img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Het moment van de kwalificatie gebeurt al na één ronde: Hamilton die van de baan klapt. Het betekent dat de wereldkampioen morgen een inhaalrace moet rijden en wellicht zal hij vanavond met Max Verstappen een regendans inzetten. De eerste startplek gaat naar Valtteri Bottas die laat zien dat de Mercedes wel erg goed is. De Ferrari's zitten echt vlakbij de tijd van de zilveren pijl, maar de auto's van Max Verstappen en Daniel Ricciardo hebben moeite om het tempo van de Duitsers en de Italianen te evenaren.

Voor het Braziliaanse publiek is het pech hebben dat Hamilton niet bij de top drie start: anders had hij kunnen zeggen dat ze (evenals voor hen de Mexicanen, Amerikanen, Maleisiërs, Singaporesen etc.) het beste publiek ooit zijn.

Kijk hier de Autobahn Formule 1 Show voor de volledige vooruitblik.

Wow, het eerste deel van de kwalificatie begint met een bijzonder moment: Lewis Hamilton die de baan afschiet (video) in zijn eerste getimede ronde. Er is meteen een rode vlag, want de auto staat op een gevaarlijke plaats. Gelukkig is de Brit in orde na de klap, maar het betekent dat hij niet van de pole position gaat starten tijdens de Grand Prix morgen.

Na een kort oponthoud gaat de kwalificatie weer verder, waarbij Raikkonen de snelste tijd rijdt, gevolgd door Bottas, Vettel en daarna Max Verstappen en Daniel Ricciardo. Op het vallen van de vlag laat de toekomstige pensionado Felipe Massa zien dat hij wel kan rijden: hij zet zich op de vierde plaats.

Out: WEH, GAS, STR, ERI, HAM

De eerste die een tijd zet in de tweede sessie is Valtteri Bottas en hij duikt meteen onder de 1:09 in een 1:08.901. De twee Ferrari's rijden net boven de 1:09-grens, met daarachter de twee wagens van Red Bull, die rijden echter een halve seconde langzamer dan de Mercedes. Daarachter staan na de eerste run Felipe Massa, Ocon, Alonso, Perez en Sainz. 

 In de tweede run worden uiteraard veel tijden verbeterd. Vettel zet de snelste tijd, gevolgd door de Finnen Bottas en Raikkonen. Toro Rosso-rijder Brendon Hartley besluit geen tijd te zetten in deze sessie en valt dus af, evenals Esteban Ocon, die we de laatste tijd meestal wel in Q3 mochten zien rijden. De Haasen van Magnussen en Grosjean halen de derde sessie ook niet. Minder logisch is de aanwezigheid van Stoffel Vandoorne, de Belg is een halve seconde langzamer dan zijn teamgenoot Alonso.

Out: OCO, GRO, VAN, MAG, HAR

Ook in de derde sessie is het Valtteri Bottas die als eerste een tijd zet in 1:08.442. Het is echter Vettel die daarna al zijn tijd verbetert in een 1:08.360. Raikkonen staat daar achter, waardoor Max Verstappen een vierde tijd heeft, gevolgd door teamgenoot Ricciardo. Perez, Hulkenberg, Alonso, Sainz en Massa (zonder tijd) maken het rijtje vol na de eerste run van de top ten shoot-out.

Terwijl de wagens allemaal binnen staan begint het op de baan een beetje te miezeren. De regen lijkt echter niet door te gaan zetten.

Perez is de eerste die naar buiten rijdt, gevolgd door Hulkenberg, Sainz en Alonso. Vettel verbetert zijn aanvankelijke tijd niet, terwijl Raikkonen en Verstappen hun tijd wel aanscherpen, maar geen plaatsen winnen. Valtteri Bottas verbetert zijn tijd wel, waardoor hij 38 duizendsten sneller is dan Vettel.