Max Verstappen vijfde in Grand Prix van Brazilië

Door een gebrek aan regen en een beperkte Renault-motor kan Max Verstappen het succes van vorig jaar in Brazilië niet herhalen. De vijfde plek is het hoogst haalbare in een race die vooral in de eerste ronde spektakel brengt.

Die pole positie van Bottas was leuk natuurlijk, maar in de race blijven de prestaties van de Fin wederom achter. Hij rijdt in de snelste auto van het veld, maar wordt al snel ingehaald door Vettel en kan niet terugvechten. De Ferrari rijdt zonder dreiging naar de overwinning en Bottas volgt op P2 zonder aan te kunnen vallen.

De ster van de wedstrijd is Lewis Hamilton. Hij start in de pitsstraat en rijdt in korte tijd naar de top toe. De wereldkampioen haalt de ene na de andere auto in en een tiental ronden voor het einde is hij ook de Red Bulls al voorbij. Zelfs Max Verstappen kan als gevolg van de geknepen Renault-motor de Mercedes niet achter zich houden. Lewis rijdt in de laatste ronde nog naar de derde plek van Kimi Raikkonen toe, maar komt er niet voorbij. Een vierde plaats is een mooie beloning voor een uitstekende race.

De start is weer ouderwets chaotisch. In de korte sprint naar de eerste bocht weet Sebastian Vettel de eerste plek af te pakken van Valtteri Bottas, maar daarna gaat het vooral in het middenveld fout. Na de eerst bocht krijgt Vandoorne een tik van Magnussen waardoor de Belg op zijn beurt weer een duw uitdeelt aan Ricciardo. De teamgenoot van Max spint, maar kan met veel plekverlies doorrijden. Voor Magnussen en Vandoorne is de wedstrijd na twee bochten wel voorbij.

Iets verderop ligt de andere Haas van Romain Grosjean ook op ramkoers. De auto breekt iets uit in de bocht en ramt daardoor Ocon van de baan. Dader Grosjean kan doorrijden, maar slachtoffer Ocon valt uit. Het levert Grosjean uiteindelijk een 10 seconden tijdstraf op, maar dat maakt weinig uit. De Fransman rijdt vrijwel de hele race eerloos achteraan. 

Felipe Massa neemt afscheid van zijn thuispubliek met een nette zevende plaats. De Braziliaan die nu echt met pensioen gaat weet in de laatste ronde Fernando Alonso van zich af te houden. Het levert hem een felicitatie van zijn zoontje op via de boordradio, want Liberty Media heeft blijkbaar vol ingezet op emo-televisie. Laten we hopen dat de 36-jarige Massa deze keer wel wegblijft en er weer ruimte komt voor nieuw talent.