Red Bull: Conservatieve Renault-motor verpestte de race van Max

Red Bull Racing kwam er niet aan afgelopen weekend. Het team kon de Ferrari's en Mercedessen niet volgen en baas Christian Horner weet wel waar dat aan ligt. De geknepen Renault-motoren hebben het weekend verkloot. 

Na de overwinning van Max Verstappen in Mexico was deze race in Brazilië extra treurig. Max had aan het begin van de race nog wel de snelheid om bij Kimi Raikkonen in de buurt te blijven, maar moest al snel een gat laten vallen. Aanvallen was er niet bij. 

Desgevraagd weet Horner wel waar het probleem zat. "De lay-out van het circuit en we draaiden bijzonder conservatief op het gebied van de motor", geeft de teambaas toe. "Max Verstappen moest zoveel van zijn banden vragen om met de leidende groep mee te komen. Als hij dan binnen twee seconden van zijn voorganger kwam, beschadigde dat de banden." 

Renault had dit weekend de motoren iets conservatiever afgesteld, zonder dat in eerste instantie aan de klantenteams te melden. Dit betekende dat Max Verstappen iets minder vermogen uit zijn krachtbron kon persen en daardoor meer van zijn banden moest vragen om hetzelfde tempo als de top te rijden. Het resulteerde in een teleurstellende vijfde plaats, waarbij hij zelfs vrij makkelijk werd ingehaald door Lewis Hamilton die de race helemaal achteraan moest starten. 

Ook zusterteam Toro Rosso heeft geen goed woord over voor de motorleverancier. Het weekend begon al slecht met motorproblemen voor beide rijders in de eerste vrije training. Dit leidde tot een flink potje bekvechten tussen de leiding van Toto Rosso en Renault, wat uiteindelijk gesust moest worden door Helmut Marko. 

In de race ging het niet veel beter, want Brendon Hartley kreeg al na 31 ronden de opdracht om zijn auto de garage in te rijden. Zijn teamgenoot Pierre Gasly haalde weliswaar de finish, maar verloor al zijn vermogen tweehonderd meter voor het einde. Met een schamele 60 km/u sukkelde hij in zijn uitrijdende auto over de streep op een eerloze twaalfde plaats.