Toyota: Brandstofmotoren sterven in 2050

Het waren tweehonderd mooie jaren, maar aan alles komt het eind. De verbrandingsmotor heeft moedig gestreden, maar volgens Toyota dooft in 2050 ook het laatste bougievonkje. Het gaat je goed oude benzineverbrander! Rust in vrede.

Ja, je leest het goed. Toyota verwacht dat het in 2050 gedaan is met de huidige brandstofslurper. Niet dat je dan direct standrechtelijk geëxecuteerd wordt als je ergens benzine probeert te kopen, maar nieuwe brandstofauto's zijn dan niet meer te koop. Toyota's hoofd van R&D, Seigo Kuzumaki, verwacht dat de wereld tegen die tijd volledig is overgestapt op elektrische auto's met accu's of brandstofcel.

De weg naar een elektrische toekomst kan snel gaan. "We verwachten dat we in 2050 de uitstoot van co2 door voertuigen met 90 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 2010. Om dat te bereiken worden auto's met alleen een brandstofmotor vanaf 2040 niet meer gemaakt, maar vormen deze motoren alleen nog de basis voor hybride en plug-in hybride auto's." 

Toyota heeft natuurlijk makkelijk praten. Het merk zit al vuistdiep in de hybride auto's en een assortiment aan volledig elektrische modellen moet in 2020 verschijnen. Die zullen nog voorzien zijn van lithium-ion accu's die een actieradius tussen de 400 en 500 kilometer mogelijk maken. Latere modellen moeten gaan profiteren van solid state batterijen. 

Het Japanse merk is er dan ook alles aangelegen om de omschakeling naar elektrische auto's zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, nu Toyota nog een technische voorsprong heeft op de meeste van de concurrenten. Als de brandstofmotor overlijdt, zal hij tenslotte een paar autobouwers mee zijn graf intrekken. Als het aan Toyota ligt, is 2050 daarbij het jaar van de afrekening. Dan zal de verbrandingsmotor stilletjes inslapen en de wereld voorgoed veranderen. Afscheid nemen kan nog voor die tijd. Liever geen bloemen.