Autoverkoop gaat stilvallen door autonome taxi's

Er komt een nieuw soort economische paradox aan. Er worden steeds meer kilometers per auto gemaakt, maar we hebben in de toekomst minder nieuwe auto's nodig. Dat komt niet omdat ze langer meegaan, maar omdat ze intensiever gebruikt worden.

Taxi's zijn nu nog duur en eigenlijk onhandig, want het duurt lang voordat ze er zijn. In de toekomst wordt dat allemaal anders als we zijn overgestapt op mobility-as-a-service (MaaS). De taxi heeft geen dure chauffeur meer en je betaalt wat voor de software en het gebruik aan brandstof om je van plaats naar plaats te laten vervoeren. Dat betekent niet alleen dat je geen auto meer voor je huis hoeft te zetten, maar het betekent ook dat er eigenlijk nauwelijks meer geparkeerde auto's nodig zijn (tenzij ze staan op te laden). De wagens rijden altijd door en daar gaat de schoen voor autofabrikanten wringen.

Zij verkopen graag steeds nieuwe auto's en hebben het liefst dat iedereen voor elke taak een aparte auto voor de deur zet.  Voor de taxidiensten zijn volgens een onderzoek van IHS Markit straks zeker tien miljoen wagens nodig in de vier grote markten: China, India, de VS en Europa. Dat is aanvankelijk lekker voor de handel, maar daarna zal het helemaal stil komen te liggen. Als de meeste mensen voor elke specifieke taak een andere auto kunnen bellen, dan hoef je ze niet meer te kopen.

Voor de elektrificering van de wereld is MaaS goed nieuws: je hebt geen gezeur meer met range anxiety. Die ene keer per jaar dat je meer dan vijfhonderd kilometer op een dag rijdt is geen reden om de overige 364 dagen met een verbrandingsmotor rond te rijden.

Dat betekent overigens niet dat het verbranden van geplette dinosaurus in een keer gaat stoppen. De economen verwachten dat in 2040 nog steeds zestig procent van de nieuwe auto's uitgerust is met een ouderwetse cilindermotor. Het overgrote deel daarvan zal overigens wel hybride zijn.

Hoewel er voldoende gaat veranderen in de komende jaren zullen er nog steeds auto's aan individuen verkocht blijven worden en sommige daarvan zullen nog steeds op de ouderwetse manier (lees: handmatig) bediend worden. Laten we hopen dat de voorspellers gelijk hebben, dat zou immers daadwerkelijk betekenen dat er meer parkeerruimte voor de autoliefhebber is, dat er meer ruimte op de weg is omdat de zelfrijdende wagens in treintjes rijden en dat we nog steeds met ronkende V8's kunnen rijden als we daar zin in hebben. Het is alleen te hopen dat de autofabrikanten de dalende verkopen zullen overleven, anders valt er alsnog weinig te kiezen.