Devel Sixty: de bizarre 6x6 uit Dubai

Stel jezelf een dystopisch Detroit voor zoals in Paul Verhoevens Robocop, of een Zuid-Afrika uit de films van Neill Blomkamp. Als de elite hierin zich over land zou vervoeren, dan zou deze bizarre Devel Sixty het keuzevoertuig zijn.

Als u al iets langer dan vandaag geïnteresseerd bent in auto's, dan laat het merk Devel ongetwijfeld een belletje rinkelen in uw bovenkamer. Dit merk uit Dubai lanceerde in 2012 de Sixteen, een vleesgeworden Batmobile met een quad-turbo, 12,3 liter V16, die goed is voor 5.000 pk. Yep, duidelijk weer zo'n projectje dat vooral voor de leuk is en waar we nooit meer wat van gaan horen, tenzij het in compleet verwaterde vorm is, zou je zeggen. Devel beweerde destijds bij hoog en bij laag dat dit absoluut niet het geval was, en dat de Sixteen in productie gaat. Maar dat beweren luchtkastelenbouwers wel vaker, dus onze Muller-score sloeg uit richting de volle 5 Victors. 

Inmiddels geeft Devel weer een teken van leven, op de plek waar het allemaal begon: de Dubai Motor Show. Het merk presenteert er dit jaar niet alleen een geüpdate en meer productierijpe versie van de Sixteen, het lanceert ook een concept voor een tweede model, de Sixty. Wellicht slaat dit op de diameter van de zes wielen, want in de woorden van Donald Trump: it's huuuuge.

De Sixty is in feite een cocon op een Monster Truck-achtig chassis (met portaalassen en een diesel-V8 onder de kap), dat als het goed is zijn waardevolle cargo over elk terrein moet kunnen vervoeren. Het is een voertuig dat zich nog heel erg in de conceptfase bevindt, dus vooralsnog krijgen we alleen een blik op de buitenkant. We stellen ons echter voor dat het in de cabine goed toeven is, met LCD-schermen, minibars (zonder alcohol natuurlijK), masseuses en duur leer.

Devel zelf heeft nog geen details vrijgegeven van zijn nieuwe bouwsel, op de officiële website staat de auto alleen nog maar aangekondigd zonder enig beeldmateriaal. Gelukkig voor ons was tuigvlogger Shmee in de Emiraten om het gevaarte op beeld vast te leggen. De Sixty komt vanaf 6:02 minuten aan bod: