Raar. Voor het eerst krijgen alle politieauto's winterbanden

Het lijkt enorm vanzelfsprekend, maar dat was het blijkbaar niet. De Nederlandse politie zet al zijn auto's die met spoed uitrukken deze winter op winterbanden. Daardoor moeten er in ijzige tijden minder ongelukken gebeuren met politieauto's. 

De overstap naar winterbanden is het idee van de Nationale Politie. Voordat deze gecentraliseerde organisatie werd opgezet mochten korpsen zelf besluiten of ze de winterse wissel ondernamen en dat zorgde voor verschillen tussen gebieden. 

Twee jaar geleden besloot de korpsleiding van de Nationale Politie dat alle auto's die met spoed uitrukken in de wintermaanden van beter rubber moeten krijgen. "Als goed werkgever wil de politie haar medewerkers veilig op straat laten werken. Het toepassen van de combinatie van zomer- en winterbanden zorgt ervoor dat de politie ook onder zware weersomstandigheden, zoals tijdens hevige regenval, ijzel en sneeuw veilig op straat kan werken", zo licht politiewoordvoerder Joop Kemperman het besluit toe.

Het duurde nog even voordat dit plan ook in de praktijk werd gebracht. Niet omdat de plaatselijke bandenboer de 4.000 setjes rubber niet op voorraad had, maar omdat de overstap naar zomer- en winterbanden pas werd gemaakt als de huidige vierseizoenenbanden versleten waren. 

Nu is het eindelijk zo ver en zullen komend seizoen alle snel uitrukkende politieauto's van winterbanden zijn voorzien. Hopelijk zorgt dat ervoor dat we deze winter minder foto's en filmpjes van gecrashte politieauto's voorbij zien komen.