IndyCar-bouwer Dallara presenteert eigen sportauto

Dallara is één van de allergrootste namen in de autosport. Het bedrijf bouwt chassis voor vrijwel alle open cockpit raceklasses, op de F1 na. Onder meer de IndyCars, Formule E en Formule 2 gebruiken Dallara's onderstellen en nu komen ze met een straatauto.

Normaal gesproken nemen we bedrijfjes die met hun eerste sportauto komen niet heel serieus. De intenties zijn weliswaar goed, maar vaak strandt een dergelijk project al snel door een gebrek aan kennis en financiën. Bij Dallara is het anders. Het Italiaanse bedrijf bouwt al een eeuwigheid racechassis en doet dat voor enkele van de belangrijkste raceklasses ter wereld. Het feit dat de Formule E en IndyCar kiezen voor Dallara's betekent dat de Italianen weten wat ze doen.

Het bedrijf bestaat al 45 jaar, maar Dallara is nooit in de verleiding gekomen om straatauto's te bouwen. Tot nu, want met de Dallara Stradale proberen ze ook die markt aan te boren. De sportauto werd gepresenteerd op de 81ste verjaardag van oprichter Gian Paolo Dallara.

Zoals je verwacht van een dergelijk bedrijf gaat het hier om een lichtgewicht sportieveling die vooral een carrière als trackdaycar voor ogen heeft. Dat de speedster ook de weg op mag, is slechts mooi meegenomen. Een carbonfiber kuip als basis met een body van hetzelfde materiaal daaromheen zorgt ervoor dat de weegschaal niet te veel uitslaat. Aangezien Dallara in het verleden carbonfiber componenten heeft geleverd voor onder andere de Bugatti Veyron en KTM X-Bow, gaan we er vanuit dat het concern ook daar genoeg kennis van heeft. Mocht het weer te slecht zijn om met de speedster te rijden, dan is de auto om te bouwen tot een coupé door een voorruit, dak en deuren toe te voegen. 

Een 2,3 liter Ford Ecoboost motor zorgt voor de aandrijving en Dallara heeft het vermogen opgeschroefd naar een nette 400 pk. Met een drooggewicht van slechts 855 kilo levert dat ongetwijfeld plezierige prestaties op, al geeft het bedrijf de specificaties momenteel nog niet vrij.

Vaak zien we fabrikanten die hun eerste model presenteren daarna snel weer uit de publiciteit verdwijnen. In de tijd na de onthulling probeert het bedrijf zijn droom aan potentiële klanten te slijten en dan komen ze er vaak achter dat dat niet zo makkelijk is. Het gebrek aan inkomsten zorgt dan vaak voor financiële problemen, waardoor dergelijke bedrijfjes net zo snel weer verdwijnen als ze waren verschenen.

Dallara doet het anders. Al voor de presentatie heeft het concern potentiële klanten benaderd en enkel op basis van hun beloften en uitstekende reputatie de eerste orders binnengesleept. De productie is inmiddels gestart en de chassisbouwer verwacht de eerste exemplaren volgende week (!) al te leveren. Dat is nog eens doorpakken! In totaal wil Dallara 600 auto's bouwen in een periode van vijf jaar. 

Mocht je er eentje willen bestellen, dan moeten we je nog even waarschuwen voor het grootste minpunt aan deze auto: de prijs. Met een vanafprijs van 155.000 euro is de Stradale extreem duur in vergelijking met concurrenten als Lotus. Deze prijs is nog exclusief belastingen en ook de eerder besproken opties zoals de  voorruit (16.600 euro), het dak (7.700 euro) en de deuren (7.300 euro) komen daar eventueel nog bij. Uiteindelijk ga je makkelijk over de twee euroton heen en dat is bijna Ferrari-geld. IndyCar-kennis is blijkbaar niet goedkoop.