Zo wil de F1 de gridstraffen gaan oplossen

De regelgeving rond gridstraffen zijn een doorn in het oog van iedere Formule 1-fan. Een rijder 60 plekken achteruit zetten slaat tenslotte helemaal nergens op. De F1-organisatie wil ook af van deze chaos en komt nu met een plan.
@media (max-width: 679px){#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e41c4ddf10c img{#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e41c4ddf10c img{#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e41c4ddf10c img{#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e41c4ddf10c img{#fig-65e41c4ddf10c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

De gridpenalty's worden opgelegd voor het overtreden van het motorreglement, dus daar moeten volgens F1-chef Ross Brawn veranderingen plaatsvinden om het probleem op te lossen. Dat kan volgens hem niet de komende jaren, maar in 2021 gaan we met nieuwe motoren rijden en dat is een mooi moment om ook deze nachtmerrie uit de F1 te verbannen.

Brawn concludeert dat het grootste deel van de straffen wordt opgelopen door het te vaak moeten vervangen van de extraatjes op de motor. De daadwerkelijke brandstofmotor blijft meestal wel werken, maar het zijn de turbo's en hybride systemen die te vaak falen. Daarom is de oplossing om bij de nieuwe motoren deze onderdelen overboord te gooien of minder ingewikkeld te maken. 

Ook ziet hij op dit gebied het gebruik van standaardonderdelen wel zitten. Als dergelijke onderdelen gestandaardiseerd en daardoor veel goedkoper zijn, maakt het ook niet uit als ze vaak verwisseld worden. "If we go towards a different design of turbocharger, an homologated turbo, and it costs $2-3,000, why would you bother to even worry about limiting the number you use? It is not worth it in terms of the scale of the racing", legt Brawn uit. Het hele doel van de motorlimieten is om de kosten voor de teams te drukken, dus met goedkope onderdelen kun je die limieten en de bijbehorende straffen prima afschaffen. 

Zoals bij ieder F1-plan staan de tegenstanders alweer op de banken. In deze sport kunnen ze het tenslotte nergens unaniem over eens worden. De boe-roepers wijzen erop dat de Formule 1 altijd een broedkamer voor nieuwe techniek is geweest en dat teruggaan naar simpele motoren een stap achteruit is en één van de kernwaarden van de sport aantast. Vrij vertaald: dan kunnen we niet meer trots zeggen dat we F1-techniek in onze Ferrari/Mercedes hebben zitten.

Brawn snapt deze argumenten wel, maar vindt dat de technologische wapenwedloop niet ten koste mag gaan van de show of de fans. Hij wijst daarbij naar het WEC, waar de geavanceerde techniek de kosten zo hoog lieten oplopen dat fabrikanten massaal de sport verlieten. Nu zitten de fans zonder kampioenschapsstrijd omdat alleen Toyota over is. 

Oftewel, de Formule 1 moet meer aan de fans denken anders kan het wel eens de ondergang van de sport betekenen, zo oreert Brawn. "In this environment, where the fans should be the biggest thing, we can’t afford to have that sort of failure where we get so extreme we lose contact with the fans, because only a very few people can afford the technology and excel in the technology.

Een leuk plan natuurlijk en een wereld zonder gridstraffen is iets waar we allemaal van dromen. Het is alleen jammer dat het zou betekenen dat we nog zeker drie seizoenen met die vreselijke penalty's zitten opgescheept. Daar moet toch voor die tijd ook wat aan te doen zijn? Zoals meer motoren in een seizoen toestaan, zodat er minder snel straf wordt opgelegd. Of een nivellerende maatregel dat als Lewis Hamilton bij een wedstrijd het publiek "the best fans of the world" noemt, Renault en Honda weer een extra motor mogen inzetten. Wees creatief, maar verlos ons van die idiote gridpenalty's.