Williams: Integratie Halo op F1-auto is moeilijk

Hij is lelijk en onpraktisch, een deel van de rijders en een groot deel van de fans wil hem niet en nu blijkt hij bijzonder lastig te integreren in een Formule 1-auto. De Halo is al niet populair en nu bezorgt het ding de monteurs ook nog kopzorgen.

Je zou denken dat teams vooral moeite hebben met de effecten van de beugel op het aerodynamicapakket van de auto, maar dat blijkt niet eens het grootste probleem te zijn. Nee, de moeilijkheid zit in de verbinding tussen de Halo en het chassis. "Het is een groot project om dit in de auto te verwerken", legt Williams' technische chef Paddy Lowe uit. "We werken er nog steeds aan en de inbouw is bijzonder moeilijk." 

Niet alleen moet de Halo aan het chassis worden verbonden, maar deze constructie moet vervolgens ook nog nieuwe veiligheidstests van de FIA kunnen doorstaan voordat het chassis wordt goedgekeurd. "Het gaat om grote krachten en daarom denk ik dat de structuur een groter probleem is dan de aerodynamica." 

Zoals gebruikelijk bij veranderingen speelt het ene team daar beter op in dan het andere en Lowe verwacht dat er verschillen zullen zijn. "Het belangrijkste is hoe efficiënt je de verbinding kan maken om al die krachten aan te kunnen. Hoeveel gewicht moet je daar voor toevoegen? Want het is allemaal extra gewicht." 

Over de aerodynamica maakt de Williams-man zich niet zo druk. Teams mogen de beugel binnen zeer strikte grenzen van de FIA op aerodynamisch gebied aanpassen. "Er zijn kleine aerodynamische effecten. We zien het niet als een groot project, de verstoring is niet groot. Er is wat bewegingsruimte, maar niet veel." 

Volgend seizoen zit de hoofdbeschermer in ieder geval verplicht op de auto en dan zullen we zien welk team de constructie het beste voor elkaar heeft. Wie weet komt een renstal nog met een briljante oplossing waardoor de beugel er niet zo vreselijk lelijk uitziet. Laten we het hopen...