Ferrari verdient 111 miljoen euro per jaar als ze F1 verlaten

Voor 111 miljoen euro kan je veel doen. Je kan bijvoorbeeld 422 Lamborghini Huracáns kopen of 5.045 Volkswagens Golf. Of je kan er je begrotingstekort van je Formule 1-team mee dichten. Dat is wat Ferrari elk jaar doet.

Uit onderzoek van de Independent blijkt dat Ferrari's F1-team per jaar ongeveer 100 miljoen Britse pond (111 miljoen euro) tekort komt op de begroting. Dat gat vult het bedrijf uit eigen zak om mee te kunnen doen in de koningsklasse van de autosport. Zouden ze uit de Formule 1 stappen, dan heeft de supercarbouwer jaarlijks dus 111 miljoen euro extra te besteden. 

Het is extreem duur om een F1-team van het formaat Ferrari te runnen. Het bedrijf is jaarlijks 473 miljoen pond (530 miljoen euro) kwijt aan de sport. Het grootste deel daarvan wordt uitgegeven aan research and development, oftewel de ontwikkeling van de auto en de motor waar de complete raceafdeling op de fabriek constant mee bezig is. Daarnaast gaat er 80 miljoen pond (90 miljoen euro) op aan salarissen, waaronder de riante loonstrookjes voor Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen en nog eens 55 miljoen pond aan kosten voor het runnen van het team. 

Daar staat natuurlijk wel wat tegenover. Ferrari hengelde vorig jaar 160 miljoen pond aan prijzengeld binnen, waaronder een 80 miljoen pond tellende "historische bonus" die het team jaarlijks krijgt voor het meedoen aan de sport. Daarnaast heeft het team riante sponsoren, zoals Shell en Santander, en verkoopt het motoren aan Sauber, Haas en Toro Rosso voor 15 miljoen pond per jaar. In totaal komen de inkomsten op ongeveer 372 miljoen pond. 

De snelle rekenaars hebben al gezien dat er dus ongeveer 100 miljoen pond minder binnenkomt dan dat het team uitgeeft en dat gat betaalt het team uit de eigen zak. Ieder jaar geeft Ferrari dat enorme bedrag uit om het team in leven te houden en daar krijgen ze al jaren geen kampioenschap voor terug. De laatste constructeurstitel behaalde het team in 2008 en de laatste rijderstitel is alweer tien jaar geleden. In 2007 was het Kimi Raikkonen die als laatste coureur kampioen werd voor Ferrari. 

Daarom moeten we de uitspraken van Sergio Marchionne serieus nemen als hij weer eens dreigt uit de F1 te stappen. Dit gaat om meer dan emotie, historie of traditie, dit gaat om hele grote bedragen. Ja, Ferrari verliest veel publiciteit bij het verlaten van de F1, maar met die ruim 100 miljoen euro die je jaarlijks overhoudt kan je veel goedmaken.