'Seat Leon ST Cupra R met 340 pk in aantocht'

Na de Cupra 300 en de komende -gelimiteerde- Cupra R is het nog niet klaar bij Seat. De Barcelonezen testen met een 340 pk sterk monster voorin de stationwagenversie van de Leon.

Om de zoveel maanden pompt Seat de motor van de Leon nog wat harder op, er komen dan tien pk bij voor een nieuwe versie van de sterkste Seat ooit. De volgende stap was al aangekondigd voor december: de Cupra R, met 310 pk. Dat model moet tevens de eerste exponent worden van een eigen submerk voor Cupra. 

De stappen erna laten zich raden nadat marketingchef Wayne Griffiths aan Auto Express vertelde waar hij zelf in rijdt. Hoewel je zou verwachten dat een marketeer rolt in een apparaat dat hij zo uit het rek heeft getrokken, doet Griffths dat niet. Zijn Leon ST (van stationwagen) heeft een door de in-house tuners onder handen genomen versie van de 2.0 liter TSI van Volkswagen onder de motorkap. Aan de motor zit een ABT uitlaatsysteem en het geheel staat op twintig inch wielen.

Toch is het niet zomaar de getunede bak van een Seat-liefhebber, de auto is een testmule van de marketingafdeling. Volgens Griffiths willen veel mensen dikke auto's rijden als Audi's RS en BMW's M, maar vinden ze die auto's tegelijkertijd te opvallend. Alsof er wat gecompenseerd moet worden. De Seat is wat meer understated, terwijl de prestaties er wel zijn. 

In hoeverre dat geldt voor deze Leon ST met vierwielaandrijving is maar de vraag: de auto is matzwart, met koperen elementen erop. Dat koper is overigens een van de kleuren waarmee Cupra zich wil gaan onderscheiden van de massa. Wanneer de aanpassingen naar de productie-Leons komen wil Griffiths nog niet zeggen, maar ze zullen uiteindelijk hun weg vinden naar de dealer. 

Als we de huidige groeimethode volgen zal het bij stapjes van tien pk blijven. De komende drie jaar moet je dus iedere twaalf maanden een nieuwe Cupra bestellen om bij de tijd te blijven.