'Alfa Romeo keert terug in de F1 om talent op te leiden'

De geruchten over een F1-terugkeer van Alfa Romeo zijn terug en sterker dan ooit. Ferrari zou het merk aan Sauber willen verbinden om daar een opleidingsteam voor jonge talenten van te maken. Wanneer dit moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

Sergio Marchionne is nogal wispelturig. Het ene moment dreigt hij zijn Ferrari uit de Formule 1 te halen en het volgende moment wil hij juist een tweede merk in de sport proppen. Het gaat in dat geval over Alfa Romeo, waarvan Sergio vindt dat de glansrijke racehistorie een vervolg verdient. 

De truidragende CEO van Fiat Chrysler Automobiles wil volgens de laatste geruchten de motoren die Ferrari aan Sauber levert van een Alfa Romeo-logo voorzien. Daardoor kan dit Sauber-Romeo (oké, die naam zal het niet worden) het B-team van Ferrari worden, waar jong talent zich kan bewijzen voordat ze eventueel de overstap maken naar het grote Ferrari. Een beetje zoals Toro Rosso dat voor Red Bull Racing doet.

En talenten heeft Ferrari genoeg. Daardoor zou F2-kampioen Charles Leclerc sowieso een stoeltje krijgen bij Sauber en ook Ferrari-talent Antonio Giovinazzi kan een plekje krijgen. Sauber heeft echter nog goede banden met Marcus Ericsson, dus het blijft nog een kleine stoelendans bij dit team, waarbij niet de kwaliteiten van de rijder, maar de macht van de mannen achter hem de doorslag zal geven.

Marchionne vertelde eerder al aan Italiaanse media dat Alfa in de F1 een mooie kans biedt om jonge Italiaanse rijders op te leiden. "De beste, Giovinazzi, heeft zich al bij ons aangesloten maar er zijn anderen die moeite hebben om hun plek te vinden. Alfa Romeo, meer dan onze klantenteams, zou in staat zijn om hen onderdak te bieden." 

Met de wispelturigheid van Marchionne blijft het afwachten, maar wij vermoeden dat Sauber wel openstaat voor zo'n samenwerking. Het team heeft al jaren financiële problemen en kan met een gevestigde naam als Alfa Romeo aan zijn zijde weer nieuwe sponsoren binnenhalen. En Ferrari krijgt er dan een mooie kraamkamer bij, waardoor nieuw talent hopelijk meer kans krijgt in de sport.