Datalek bewijst: Uber geeft helemaal niets om je privacy

Nieuwe dag, nieuw Uber-schandaal. De ritjesapp had in 2016 een datalek waarbij de gegevens van 57 miljoen accounts op straat lagen. Wat doe je in zo'n geval? Open kaart spelen Alles onder het tapijt proberen te vegen.

Uber is een uniek bedrijf. Het bedrijfsconcept is innovatief en werkt voor de klant geweldig. De service is overal over de wereld verkrijgbaar en ondergetekende zou in Nederland voor geen goud meer bij een overagressieve chauffeur in de normale taxi stappen. Kortom: een topbedrijf, zou je zeggen. Ware het niet dat er elke maand wel een lijk uit Ubers kast komt rollen, en het management inmiddels is aanbeland op het sympathie-niveau van Peter R. de Vries, Josef Mengele en Ulrike Meinhof.

Grote zondebok voor dit alles is de inmiddels vertrokken Travis Kalanick. Of dit ook daadwerkelijk zo is, of dat bullebak Kalanick het ideale slachtoffer is om alle fouten van het oude management op af te schuiven weten we niet, maar na zijn vertrek is Uber wel begonnen aan een broodnodig imago-offensief: de nieuwe CEO Dara Khosrowshahi is druk bezig Ubers straatje weer enigszins schoon te vegen, ook al heeft hij daarvoor een apparaat van het kaliber Firestorm nodig.

Zijn nieuwste uitdaging: eerlijk vertellen dat het oude management, nadat het er vorig jaar achter kwam dat meer dan 50 miljoen accounts aangetast waren (door de man op de foto boven het artikel, want zo zien hackers er namelijk uit), besloot dit in de doofpot te stoppen. Elk bedrijf met enig ethisch besef had zijn gebruikers gewaarschuwd, maar niet Uber. Het bedrijf bood de hackers $100.000 om het incidentje te doen verdwijnen.

Het voorval gebeurde in oktober van 2016, maar Khosrowshahi werd er pas recentelijk van op de hoogte gebracht, zo schrijft hij in een blogpost. Onder de gestolen informatie waren namen, mailadressen en telefoonnummers van Ubergebruikers, en de namen en kentekens van 600.000 Amerikaanse Uberchauffeurs.

Het bedrijf heeft inmiddels twee medewerkers ontslagen die voor de cover-up verantwoordelijk waren. De nieuwe CEO schrijft "none of this should have happened, and I will not make excuses for it". Dat lijkt ons een accurate samenvatting, die zich laat vertalen als 'ik ga niet proberen dit recht te praten'. We zijn benieuwd hoe vaak dit nog gezegd moet worden over de puinhopen van zijn voorgangers, want er komt elke keer weer iets onwelgevalligs bovendrijven. Better get your shit together, Uber.